Rusland gør krav på samme del af Arktis som Danmark

308433_16_9_large_734.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
04. aug 2015 KL.17:32
Rusland gør nu krav på et område af Nordpolen, som til dels lapper over det område, som Danmark gjorde krav på i december 2014, skriver nyhedstjenesten Barents Observer.

De russiske myndigheder hævder, at den russiske kontinentalsokkel strækker sig forbi Nordpolen.

Barents Observer skriver, at russerne efter meget omfattende undersøgelser gennem en årrække mener, at de har krav på øvrige områder i Arktis.

Kravet omfatter Mendelejevryggen og Lomonosovryggen, enorme områder under Nord-ishavet.

I december gjorde Danmark krav på 895.000 kvadratkilometer havbund i Arktis - et område, som går helt op til Nordpolen. Dele af det samme område har også Rusland, Canada og USA gjort krav på.

Også Norge gør krav på store områder i Arktis, der indeholder enorme mængder af mineraler, olie og naturgas.

FN-kommission

Det er nu op til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS), om Rusland har krav på det område, som det kræver.

Kravet fra Rusland blev sendt 3. august.

CLCS bekræfter, at der vil blive taget hensyn til det delvis reviderede krav fra Rusland, og det bliver sat på den foreløbige dagsorden for det næste ordinære møde, oplyser kommissionen.

Præsident Vladimir Putin har tidligere givet Ruslands militær ordre til at fokusere mere på Arktis og færdiggøre planer om at styrke militære baser i den ressourcerige region, hvor stormagterne har optrappet et kompliceret magtspil.

Den undersøiske bjergkæde Lomonosovryggen går helt over til den russiske 200-sømiles grænse.

Søtransportruten gennem Arktis har fundamental strategisk betydning for Rusland, som skal have sine store ressourcer i Arktis transporteret ud til verdensmarkedet i de næste mange år.

Fakta:

Under navnet Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt gør Danmark, Grønland og Færøerne i FN tilsammen krav på havbundsområder, der er 40 gange større end Danmark.

Her er Danmarks krav:

* Det danske krav lyder på 895.000 kvadratkilometer havbund nord for Grønland - svarende til mere end 20 gange Danmarks størrelse.

* Området indeholder enorme mængder mineraler og olie.

* I forvejen har Danmark, Færøerne og Grønland indleveret fire andre krav på havbundsområder på tilsammen 873.000 kvadratkilometer.

* Canada, Norge, Rusland og USA gør også krav på hver deres del af de 895.000 kvadratkilometer.

* Nordpolen er omfattet af området, fordi den ligger tæt ved den undersøiske hævning Lomonosovryggen, som forskerne mener, er en del af samme kontinentalsokkel som Grønland.

* Det er FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS), der behandler krav fra en kyststat, der grænser op til Det Arktiske Ocean.

* Det danske rigsfællesskabs krav forventes tidligst færdigbehandlet i år 2027.

* Kommissionen tager ikke stilling til, hvilket land der har ret til et område, som flere hævder retten til. Kun om det teknisk set er sammenhængende med landets kontinentalsokkel.

* Samlet har Danmark brugt omkring 300 millioner kroner på dataindsamling for at kunne retfærdiggøre sit krav.

Kilder: Udenrigsministeriet og Geus.

/ritzau/NTB