Prins Henrik var en stjerne i udlandet

null

358426_16_9_large_647.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
14. feb 2018 KL. 7:47
Dansk erhvervsliv har mistet en stor forkæmper for danske interesser i udlandet, lyder det fra en række topchefer, der alle har mødt Prins Henrik på erhvervsfremstød jorden rundt

H.K.H. Prins Henrik var som repræsentant for det danske kongehus ofte på opgave i udlandet for at fremme danske erhvervsinteresser. Men han var aldrig bare en frontfigur, der kun klippede snore og sagde tak. Han var sig selv.

”Det var prins Henriks store personlighed og internationale baggrund, der var hans styrke i udlandet. Han var kosmopolit og kunne begå sig overalt. Han havde indsigt i de lande, han besøgte, og det var tydeligt, at han havde sat sig ind i sagerne. Det gav respekt,” fortæller Hans Michael Jebsen, der er arbejdende bestyrelsesformand i den familieejede virksomhed Jebsen & Co. med hovedsæde i Hong Kong.

Virksomheden med knap 5000 ansatte har stærke rødder i Danmark og har bl.a. været med til at introducere en række store, danske virksomheder på det kinesiske marked. Og her har prins Henrik ofte været en fremragende døråbner, fortæller Hans Michael Jebsen.

Stor kærlighed til Asien

”Prinsen havde stor kærlighed til Asien, hvor han havde boet og studeret, men i særdeleshed til Kina, som han kendte rigtig godt. Han forstod kulturen og de særlige skikke, og så mestrede han sproget forbløffende godt,” fortæller Hans Michael Jebsen, der ved flere lejligheder har rejst rundt med prins Henrik på erhvervsfremstød i Kina.

”Det danske erhvervsliv fik med prins Henrik en person, der kunne skabe adgang til de højere luftlag i Kina, som ellers er meget top-down-styret. Det betød, at man kunne få politikere og andre i tale, som ellers var få forundt,” forklarer han.

”Det royale islæt betød selvfølgelig en del, når der skulle åbnes døre, men så skulle der også performes, og det kunne prins Henrik. Han var en vidende samtalepartner og kunne tale med folk på alle niveauer i samfundet. Herude i Asien var han på en måde på hjemmebane, og det kunne mærkes.”

Vil blive husket for sit engagement
Også Danfoss’ bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen, fremhæver især prinsens personlighed og store engagement i dansk erhvervsliv, som noget, han vil blive husket for.

”Prins Henrik har haft en stor og positiv betydning for dansk erhvervsliv og har gennem flere årtier været en meget aktiv støtte for danske virksomheder – både til arrangementer herhjemme og især i udlandet, hvor prinsen ofte har stået i spidsen for danske erhvervsfremstød over hele verden,” siger han.

Som formand for en af Danmarks største virksomheder med 26.000 ansatte på globalt plan, har Jørgen Mads Clausen ofte mødt prins Henrik på rejser rundt omkring i verden, og han bemærker, at det danske kongehus generelt har været gode til at arbejde for at fremme danske erhvervsinteresser i udlandet.

”Danmark er et lille land, og nogle gange kan det være svært at få opmærksomhed, men det danske Kongehus har formået at åbne døre, hvor andre ikke kan. Prinsens store vid og interesserede væsen har også medvirket til at skabe rigtig gode samarbejdsrelationer og kontakter overalt i verden til glæde for danske virksomheder og erhvervsliv,” lyder det fra Jørgen Mads Clausen, der tilføjer, at prinsens oprigtige interesse i andre mennesker og kulturer har betydet, at der ofte har været en god og personlig stemning, når ledere fra dansk erhvervsliv har mødt udenlandske forbindelser.

”Dermed blev der skabt et godt grundlag for vigtige forhandlinger og aftaler,” vurderer han.

Men det er ikke kun de store fyrtårne i dansk erhvervsliv, der har nydt godt af prinsens indsats. Også de mindre og mellemstore virksomheder har haft en repræsentant i Prins Henrik, når han rejste i udlandet. Han har favnet hele det danske erhvervsliv, lyder det.