Plesner gjorde IT Factory salgsklar

Generelt
Eksklusivt for kunder
10. dec 2008 KL.13:49
Et af landets førende advokatfirmaer anede ikke uråd, da Stein Bagger og Asger Jensby ville sælge IT Factory i foråret 2008.

Advokatfirmaet Plesners kendte erhvervsadvokat, partner Michael Ziegler var således hyret af IT Factorys aktionærer til at skrive centrale dokumenter i salgsprocessen i forventning om, at den amerikanske køber General Atlantic snart ville bruge et milliardbeløb på at købe Asger Jensby og JMI Invests aktier.

General Atlantic er iøvrigt kendt som medejer af Saxo Bank og har været nævnt som medinvestor i den krakkede Nyhedsavisen.

Ziegler tavs

Michael Ziegler selv er tavs om den daværende arbejdsopgave. Han henviser til Plesners bestyrelsesformand Poul Flemming Hansen.

"Vi udarbejdede udkast til salgsdokumenter – men salget blev bremset," siger bestyrelsesformanden til borsen.dk.

Plesner kom ifølge ham aldrig ned i alle dokumenterne i forbindelse med IT Factory og kunne derfor ikke opdage den massive svindel med leasing-aftaler, som nu er afsløret.

Ingen granskning

Havde Stein Bagger og Asger Jensby valgt at lade Plesner eller andre advokater at gå hele handlen igennem i form af en juridisk due diligence, kunne advokaterne have anet uråd.

"Det er der i hvert fald en stor sandsynlighed for. Men der blev så vidt jeg ved aldrig lavet en egentlig juridisk due diligence," siger Poul Flemming Hansen.

Stein Bagger at bremse salget få dage før underskriften, har Asger Jensby siden forklaret. Det skete med den begrundelse, at han ikke havde tillid til de personer, som General Atlantic ville have med i bestyrelsen. Og det måtte Jensby bøje sig for.

Høj pris

Der blev ifølge Poul Flemming Hansen derimod gennemført en finansiel due diligence – uden at svindlen altså blev opdaget.

Danske Banks corporate finance-afdeling, Danske Markets, værdisatte således IT Factory til omkring 8 mia. kr. i en foreløbig vurdering – uden også at komme dybt nede dokumenterne.

Jensby har forklaret, at General Atlantic ville betale 1.750 mio. kr. for 30 pct. af IT Factory.

Poul Flemming Hansen ser ingen grund til, at Plesner burde have handlet anderledes udfra den opgave advokatfirmaet var hyret til. Og svindlens afsløring giver ikke grund til ændringer.

Arbejdet gjort godt nok

"Vi synes bestemt – også i eftertankens skær – at vi har gjort vores arbejde, så godt som vi kunne. Vi har ikke haft fat i noget, der har givet grundlag til at fatte mistanke," siger Poul Flemming Hansen.

Han forventer nu, at bagmandspolitiet også vil spørge Plesner om deres rolle i forløbet.

"Men jeg tror ikke, at vi kan hjælpe dem med opklaringen," siger Plesners bestyrelsesformand.