Opus Dei taber retssag til dansk spiludvikler

Generelt
Eksklusivt for kunder
15. mar 2013 KL.11:31
Den religiøse organisation Opus Dei har fredag i Sø- og Handelsretten tabt en retssag mod en dansk spiludvikler, som står bag spillet Opus Dei: Existence After religion.

Organisationen krævede erstatning fra spiludvikler Mark Rees-Andersen, som står bag filosofispillet, der altså har et navnesammenfald med organisationen.

Opus Dei, hvis fulde navn er Prælaturet af Det Hellige Kors og Opus Dei, gjorde i retten krav på navnet "Opus Dei", som er latin for "Guds Værk" efter varemærkeloven.

Dommerne i Sø- og Handelsretten vurderer dog, at spillet som vare er så forskellig fra de ydelser, som organisationen tilbyder, at spiludvikleren er blevet frifundet.

Retten idømmer prælaturet til at betale 45.000 kroner i erstatning til Rees-Andersens spilfirma Dema. Pengene skal gå til udgifter for advokater.

Det er advokatfirmaet Gorrisen Federspiel, som har ført sagen for Mark Rees-Andersen. Firmaet valgte at føre sagen pro bono, det vil sige gratis.

Dommen giver ikke noget entydigt svar på, om man kan tage patent på et religiøst begreb. Mark Rees-Andersen har selv sammenlignet prælaturets krav med, at man ville kræve eneret på "Jesus Kristus" eller "Jomfru Maria".

Sø- og Handelsretten fastslår dog, at prælaturet ikke i varemærkeretslig forstand kan gøre krav på "Opus Dei" over en bred kam. Rettigheden hænger sammen med organisationens aktiviteter.

Det vil blandt andet sige, at når det drejer sig om religiøs undervisning og organisering af religiøse møder, så er prælaturet i sin gode ret til at køre krav på udtrykket "Opus Dei".

/ritzau/