Norske luksus-elbiler får hurtigladere på motorvejen

264731_16_9_large_114.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
01. sep 2013 KL.13:29
Elbil-producenten Tesla satser stort på det norske marked med premieren på netværk af hurtigladere langs landets motor- og hovedveje.

For få dage siden blev der sat strøm til seks spritnye el-tankstationer, hvor det dog indtil videre kun er Teslas seneste luksusmodel, Model S, der kan gøre brug af hurtigladerne og fylde ny strøm på batteriet i løbet af 20 minutter.

Norge er Teslas største marked udenfor USA, men ikke desto mindre forlyder det fra Teslas hovedkvarter i Californien, at Norge kun er det indledende brohoved i en offensiv, der på sigt skal dække hele Europa og gøre det muligt for elbil-ejere at køre mellem europæiske storbyer uden at blive generet af andet end et stop ved en hurtiglader.

Model S-ejerne kan dermed nu køre direkte fra Oslo og til eksempelvis Trondheim, Bergen, Kristiansand og Stavanger uden at skulle bekymre sig om, at batteriet på en Tesla S – uden hjælp fra en hurtigladestation – typisk kun ville give en rækkevidde på ca. 400 km.

Ifølge Tesla bor 90 pct. af Norges samlede befolkning nu indenfor en radius af 320 kilometer fra nærmeste hurtigladestation.

Teslas Europapremiere på hurtigladestationer langs motorvejsnettet kommer kun få måneder efter, at elbilleverandøren Better Place gik konkurs, og derfor måtte opgive sin igangværende satsning på etablering af såkaldte batteriskiftestationer langs motorvejsnettet i Danmark.

Teslas hurtigladestationer skulle angiveligt være udtryk for den mest avancerede ladeteknologi på markedet netop nu, og vil ifølge producenten gøre det muligt at oplade S-modellen 20 gange hurtigere end de hurtigladestationer som eksisterer i dag, blandt andet enkelte steder i Danmark.

Hurtigladerne er særdeles kraftfulde og kan levere 120 kW DC direkte i Tesla-batteriet bl.a. ved at benytte en særlig avanceret kabelteknologi.

Tesla Motors producerer både egne elbiler såvel som elektrisk motorteknologi til partnere som Toyota og Daimler.

Virksomheden har indtil videre solgt ca. 15.000 elbiler og åbnede for det europæiske salg af Model S tidligere på sommeren.

Ca. 400 norske privatpersoner og virksomheder har lagt billet ind på en Tesla S.

I et eksklusivt interview med Børsen i begyndelsen af juli, sagde Teslas CEO og grundlægger, Elon Musk, at virksomheden har store vækstambitioner i de skandinaviske lande.

"Vi begynder i Norge, hvor vi har den største kundebase, og fortsætter så til Danmark og Sverige – og derefter videre ned gennem Nord- og Vesteuropa. Så det bliver fra nord til syd. Og med tiden ruller vi vores supercharger-netværk ud, så det bliver muligt at rejse overalt i Europa," sagde Elon Musk til dagbladet Børsen 3. juli.