"Nærige" og rige nordmænd skyld i sjællandsk væksteventyr: Vokser over 1000 pct

372951_16_9_large_649.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
05. dec 2018 KL.14:39

null

Den sjællandske gazelle-vinder Scan Con Team No kan takke norske borerigge og skibsværfter for de seneste års succes. Det fortæller den daglige topchef, Rene Kania og hans onkel, Thomas Willerslev-Madsen, der oprindeligt startede Scan Con Group, der over de seneste fire år er vokset med 1.108.

Scan Con Team er såkaldt contractor for den norske off shore-industri og skibsværfter, samt selskaber der er relaterede til de to industrier. ”Det er det man populært kalder blue collar arbejde, som skibsbyggere og svejsere. Det kan være forskellige kategorier af håndværk og som regel med meget kort varsel,” fortæller Rene Kania.


”Efter et år i virksomheden fandt jeg stadig materiale, jeg ikke vidste, vi havde” siger Lars Selgen, der er servicemanager og ansvarlig for lager, logistik, biler og ejendommen. Han bestiller 100 par sko og hjelme om året hjem fra Polen. Derudover har Scan Con egne fabrikker i både Thailand og Kina, der producerer hhv. tøj med logo og værktøj til deres medarbejdere. Foto: Marie Bentzon


Der leveres folk, værktøj, udstyr, biler, boremaskiner, svejsemaskiner, GF save, bolig og logistik. Et koncept der passer rigtigt godt til det norske marked.

Det kan være den norske virksomhed er kommet bagud og har brug for hjælp. Det kan også være, at der er kommet tilbud om en reparationsordre, som den pågældende norske virksomhed ikke selv kan overkomme.

Når Rene Kania skal bruge hjælp spørger han i moderorganisationen Scan Con Group, der har det hele.

”Det er et meget stort apparat der er tunet til dette,” siger han, og fortsætter:
”Tit og ofte er prisen også afhængig af, hvor meget de skal have med.”

Det kan være lige fra ti mand der skal stå der samme aften eller et projekt der starter om et par uger, hvor der skal stå 100 mand eller mere. Folkene der sender afsted er deres egne og kommer fra Danmark, Polen eller Rumænien.


Frokosten på gården kører i hold, da de ikke alle kan sidde rundt om det klassiske spisebord i køkkenet. Foto: Marie Bentzon


Det går rigtigt godt i Scan Con. Har nordmændene simpelthen for mange penge?

”De er så nærige de nordmænd. De betaler ikke en krone mere end de skal. Det produkt vi sælger til dem, skal vi producere billigst muligt og få den højest mulige pris. Vi har nogle år på bagen så vi ved nogenlunde, hvordan vi skal gøre det,” fortæller Thomas Willerslev-Madsen.

De forklarer, at branchen kører i bølgedale, som er meget dikteret af olieprisen.Gennem 2017 næsten fordoblede olieprisen fra 45 dollar tønden til 80 dollar, hvilket i høj grad styrker nordmændenes købekraft.

”Så sker der det, at olieprisen stiger og vi har holdt ved i markedet. Vi håbede, at olieprisen ville stige igen. Det gjorde den for halvandet år siden. Der var vi der og det var der meget få andre konkurrenter der også var”

I den situation var det naturligt for nordmændene at kontakte Scan Con.

Mens der er lavkonjunktur har deres ansatte haft andre job, men er stået stand by i det øjeblik som Scan Con har ringet.

”Grunden til, at vi har folkene er, at vi behandler dem ordentligt. De får lønnen til tiden og vi overholder overenskomsten. Der er ordnede forhold, hvilket ikke findes mange steder”.


Simon Garski er 27 år og har arbejdet som mekaniker i firmaet de sidste 7,5 år. Det har hans forældre og bror også. De bor alle sammen på gården på Falster. Hver 14 dag kører han 8 timer for at se sin kone og børn, der stadig bor i Polen. Foto: Marie Bentzon


Han nævner vognmandsfirmaet Kurt Beier i Sønderjylland, der underbetaler og smider chauffører ind i barakker.

”Hvor dumme kan de være,” siger Thomas Willers-Madsen. For ham har det aldrig givet mening at true personalet.

”Det har givet os problemer i nedgangstider, hvor konkurrenterne er ude og underbyde hinanden. Derfor får vi større smæk i nedgangstider”.

Men juvelen i Scan Con Team og hele Scan Con Group, der I alt tæller 12 selskaber findes et helt andet sted.

De er et selskab der hedder Leanpoint.
Leanpoint er en særdeles vigtig enhed i Scan Con. Det er et system som Scan Con har brugt 65.000 timer på at udvikle og kostet 20-30 mio. kr.

”De penge er givet godt ud. Det er alfa og omega i vores branche at vi lever op til de aftaler som vi har. Leanpoint er blevet hjernen i vores virksomhed. Det samler alt det vi laver, som sms-service, finde de rigtige folk og have styr på hvem der er ledige, så vi har hele teamet bag ved os når vi får ordren på 100 mand. Leanpoint er hele grundlaget for forretningen,” forklarer Thomas Willerslev-Madsen.

I Leanpoint ligger der eksempelvis 40.000 cv’ere, status på hver enkelt bil, hvor den er og hvornår tandremmen skal skiftes, hvad der er af værktøj og arbejdstøj på hylderne osv.

Foto: Marie Bentzon


De har også skabt et kvalitetssystem i Leanpoint, der blandt andet registrerer arbejdsskader og tæt på arbejdsskader. ”Leanpoint blev skabt for 6-7 år siden og er et must for os. Ellers kan vi ikke styre forretningen,” siger stifteren.

Scan Con Team No har omsat for 100 mio. kr. de første tre kvartaler og når over 150 mio. kr. i år regner ledelsen med.

Scan Con Group har I snit haft ansat 320 folk i år og Thomas Willerslev-Madsen regner med, at 80 pct. af forretningen ligger i Norge.


På matriklen på Falster arbejder omkring 20 medarbejdere til daglig. Den store gård huser ikke mindre end kontorer, autoværksted, savværk, trykkeri, lager samt boliger til medarbejdere. Foto: Marie Bentzon