Musikbranchen raser over Amazons musik i skyen

Generelt
Eksklusivt for kunder
01. apr 2011 KL.10:59
Amazons nye cloud-baserede tjeneste, der gør det muligt for amerikanske brugere at lagre og streame deres musiksamling fra Amazons datacentre i skyen, møder modstand fra musikindustrien, der er overraskede over, at Amazon ikke har indgået nye licensaftaler.

Sony Music, et af USA's fire store pladeselskaber, er ikke begejstrede for initiativet.

”Vi håber at de vil indgå en ny licensaftale,” udtaler Sony Musics talskvinde, Liz Young, til Reuters. ”Men vi holder alle vores juridiske muligheder åbne.”

Amazon har overhalet teknologigiganter som Google og Apple indenom, og også disse to firmaer forventes snarligt at lancere lignende tjenester.

Amazon er dog på ingen måde det første firma, der gør det muligt at lagre musikken i skyen og streame det derfra. Tjenester som MP3tunes og SugarSync har tilbudt lignende funktionalitet i årevis, men Amazon er den første virkelig store virksomhed, der kaster sig ud i projektet.

Juridisk terrorkampagne

Reuters beretter, at pladeselskaberne først blev orienteret om Amazons planer i sidste uge, og citerer en unavngiven topchef for at være ”lamslået” over lanceringen af tjenesten, uden at Amazon har indgået nye licensaftaler.

”Pladeselskaberne har haft gang i en juridisk terrorkampagne over de sidste 10 år ved at bruge søgsmål til at prøve at sænke de teknologiske fremskridt,” siger Michel Robertson, grundlægger af MP3tunes.

Hans firma blev i 2007 sagsøgt af EMI for at tilbyde en lignende tjeneste.

Medieekspert og trendspotter, Morten Bay, bakker Michael Robertson op, men mener, at musikindustrien kæmper en håbløs kamp mod de nye streamingtjenester.

”Teknologisk har det jo været muligt i mange år, dette får blot opmærksomhed, fordi Amazon er den første rigtig store virksomhed, der kommer på banen med dette her,” siger Morten Bay.

En midlertidig løsning


Han spår, at musikindustrien får mere end svært med ikke at hoppe med på bølgen, men anerkender også, at især de amerikanske pladeselskaber nok vil gå i clinch med Amazon.

”Den europæiske musikbranche vil være meget forsigtig og vil nok have en mere kompromissøgende indstilling, mens vi nok vil se de amerikanske pladeselskaber sagsøge på livet løs,” siger han.

Morten Bay påpeger, at man skal huske på, at Amazons nye tjeneste blot er en midlertidig løsning.

”Folk gider ikke selv vedligeholde ting på en server. De vil have al musik tilgængeligt alle steder og hele tiden uden selv at skulle gøre noget,” siger han.

”Musikbranchen skulle meget hellere bruge sit krudt på at gøre tjenester som Spotify og WiMP mere profitable for kunstnerne,” siger han afsluttende.