SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Generelt

MP Pension sortlister G4S-aktien efter afsløring af ansattes forhold i Mellemøsten

Risikoen, for at den dansk-britiske sikkerhedskoncern G4S medvirker til systematiske overtrædelse af menneskerettighederne i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, får nu den danske pensionskasse MP Pension til at reagere.

MP Pension ejer aktier i G4S for 12,5 mio. kr. og er dermed den pensionskasse herhjemme med næstflest aktier i G4S efter Pædagogernes Pension, der har for ca. 70,6 mio. kr.

Men efter et møde i etikkomitéen hos MP Pension fredag eftermiddag, hvor G4S-sagen var på dagsordenen, har pensionskassen nu besluttet at sælge aktierne og føje G4S til listen over selskaber, som den danske pensionskasse ikke vil investere i.

“Vi ekskluderer G4S, fordi vi har vurderet, at risikoen for gentagne og vedvarende overtrædelser af MP Pensions politik for ansvarlige investeringer, er for høj hvis vi forbliver med investere i selskabet,” skriver  adm. direktør Jens Munch Holst i en mail.

“Vi har i en årrække været i dialog med selskabet om kritisable forhold i forhold til arbejdstager- og menneskerettigheder. Nu mener vi, at med vores politik er det tid til at trække en streg i sandet,” oplyser han videre.

Risiko for systematiske brud på menneskerettigheder


Børsen kunne allerede torsdag beskrive, at flere danske pensionskasser har taget deres ejerskab af G4S-aktien op til fornyet overvejelse.

Det sker efter at den statslige norske oliefond, kaldet Oliefonden, i november meldte ud, at den havde brugt tre år på at undersøge forholdene hos G4S-ansatte i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater og her fundet, at der var en “uacceptabel risiko for, at selskabet bidrager til systematiske brud på menneskerettighederne”.

Oliefonden har meddelt, at den vil sælge dens G4S-aktiepost, der ifølge The Guardian er på lidt over en halv mia. kr.

G4S meddelte tidligere på ugen, at man ikke ønsker at kommentere den utilfredshed, der er opstået i investorkredse herunder hos flere danske pensionskasser i kølvandet på afsløringer.  

Men i november meldte selskabet ud, at man tog sagen meget alvorlig og havde igangsat flere tiltag for at rette op på problemerne i de pågældende lande. Børsen arbejder på at få en opdateret kommentar.

Migrantarbejdere betaler ansættelsesgebyr

Oliefonden havde blandt andet fundet frem til, at flere migrantarbejde hos G4S i Qatar og De Forenede Arabiske Emirater har måttet betale ansættelsesgebyr for at få job, og at de derfor måtte gældsætte sig. Flere af dem fik markant mindre i løn, end de var stillet i udsigt og fik frataget deres pas.

Hos organisationen Share Action i London, der sammen med 140 institutionelle investorer globalt fokuserer på ansvarlige investeringer og arbejdsforhold, bliver sortlistningen fra de institutionelle investorer taget imod med kyshånd.

Frasalget givet et signal om, at G4S er en giftig aktie, og det kan få andre investorer til at stille spørgsmål ved deres egne besiddelser. Frygten for yderligere frasalg og svære spørgsmål fra andre investorer kan forhåbentlig skabe den perfekte storm for et yderligere pres på selskabet for at rette op på forholdene,” siger senioranalytiker Vaidehee Sachdev fra Share Action.

Symbolsk vigtigt signal 

Er det symbolsk vigtigt, at de danske pensionskasser ser på sagen med alvor, eftersom G4S har den danske historik med i bagagen?

“Bestemt. Det er et stærkt symbolsk signal for de andre større investorer, hvis danske pensionskasser vælger at sælge fra og ekskludere,” siger hun.

Af de syv danske pensionskasser med aktier i G4S er det MP Pension, der har været mest kritisk i offentligheden. Samlet ejer de danske pensionskasser kun aktier i G4S for omkring 100 mio. kr,. og flere af pensionskasserne meldte tidligere på ugen, at de er gået i kritiske dialog med G4S i stedet for at ty til frasalg og eksklusion på nuværende tidspunkt. Flere af dem holder dog muligheden for en eksklusion åben, hvis ikke der sker markante forbedringer. Mens andre meldte klart ud, at G4S ikke er kandidat til eksklusion. 

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling