Motion nødvendig under graviditet

Generelt
Eksklusivt for kunder
29. aug 2011 KL.11:17
Det kræver sin kvinde at mande sig op til en gang træning, hvis morgenkvalmen presser på, trætheden fylder hele kroppen, og humøret opfører sig autonomt. Derfor vælger mange gravide at bryde deres motionsmønster, og de, der intet har, kommer næppe i gang.

Sådan lyder det bl.a. fra Ulla Rudbeck, afdelingsjordemoder på Odense Universitetshospital. Hun oplyser, at hver tredje gravide, der føder på Odense Universitetshospital, det vil sige ca. 1200, er overvægtige med et BMI på 27-30, mens ca. 400 gravide er fede eller svært overvægtige med et BMI på over 30.

"Hvis den gravide er overvægtig, vil vi typisk kostvejlede og afdække kvindens tidligere motionsvaner, hvis der er nogle. Vi vil også opfordre til minimum to gåture om dagen," siger hun.

Motion en månerejse

Når den værste morgenkvalme er ovre, lyder rådet, at den gravide skal begynde at svømme eller cykle jævnligt. For mange er det desværre en månerejse at skulle påbegynde motion oveni graviditeten, men det er nødvendigt for at forebygge sygdom, overvægt og sikre barnet en sund begyndelse på livet.

"Det er en proces at være gravid, en fysisk og mental proces. For at kunne løfte opgaven – at bære rundt på de ekstra 8-10 kilo – og de omsorgsopgaver, der ligger i at blive mor, er det vigtigt at være i form," siger Ulla Rudbeck.

"Taber man ikke de ca. 10 kilo, man tager på under første graviditet, hænger de der stadig under anden graviditet, hvor man igen tager 10 nye kilo på," siger hun.

Forfatter til bogen "Træning & graviditet – et spørgsmål om tryghed", Jean Vennestrøm, ser også en tendens til lidt eller ingen motion under graviditeten.

"Vi har et problem, fordi mange gravide, der træner på motionsbasis, holder op, når de bliver gravide. Det gør de, fordi de føler sig utrygge," siger Jean Vennestrøm, der er ph.d. i grundbiologi og har 14 års undervisningserfaring fra fitnessbranchen.

Ifølge hende lyder der nogle tommelfinger-svar hele vejen rundt fra fitnesscenteret, lægen og til Sundhedsstyrelsen.

"Man får et standardsvar om at lytte til kroppen og passe på. Mange føler, at de ikke finder et svar, og så er det lettere at lade være med at træne, men hvis de er aktive, kan de bedre magte graviditeten," siger Jean Vennestrøm og fastslår, at en aktiv kvinde er en glad kvinde – "en produktiv og rask medarbejder".

Skal give tryghed

I bogen rejser og besvarer Jean Vennestrøm en række af de spørgsmål, hun ofte er blevet stillet af gravide.

"Der findes mange andre bøger om dette emne, men det er lidt en hyggesnak og forfatterens personlige holdninger. Hvis min bog skal give tryghed – og det skal den – så skal den være faglig korrekt, derfor har jeg kun skrevet det, der er videnskabeligt belæg for at skrive."

Forfatteren er selv gravid for tredje gang, og hun har aldrig været sygemeldt pga. graviditeten.

Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningsråd for Velfærd er der ellers en stigende tendens til mere sygefravær blandt de danske gravide. I perioden 2005 til 2007 skete der således en stigning på 5 pct. i gravides årlige sygefravær sammenlignet med perioden 2002-2004. Men i mange tilfælde er sygemeldingen en gang pylren, mener både Jean Vennestrøm, forskere og jordemødre, som Børsen har talt med:

"Der er flere elementer i det, men det er bestemt også, fordi de gravide er pylrede og fordi, de mistolker deres egne symptomer. Det samme gør lægen, som også pleaser den gravide, fordi lægen typisk ikke kender sin patient godt nok og derfor ikke tør være mere konfronterende," siger jordemoder Ulla Rudbeck.