Morgenbriefing: Svag kontrol åbner for svindel i Skatteministeriet, Mærsk-topchef advarer mod skrappe europæiske konkurrenceregler

394253_16_9_large_777.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
15. jan 2020 KL. 6:15

Her er onsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Storspillere belønnet med luksusrejser af Danske Spil: "Svarer til fri bar for alkoholikere"
Danske Spil har givet selskabets største gamblere VIP-status, gaver og rejser til bl.a. Las Vegas og Dubai. Det skriver Børsen. VIP-modellen vækker kritik fra flere sider, og Kathrine Olldag, skatteordfører for De Radikale, mener det svarer til fri bar til alkoholikere. Danske Spil vil nu nedlægge VIP-programmer for kasino- og pokerkunder. (Børsen)

Rapport: Svag kontrol åbner for svindel i Skatteministeriet
Skatteministeriet får i en ny rapport fra Rigsrevisionen hård kritik for at føre mangelfuld og svag kontrol med statens største konto med 1000 milliarder kroner. Det skriver Berlingske. Ifølge Rigsrevisionens rapport er et af hullerne i kontrollen blandt andet, at Skatteministeriet ikke har styr på, hvilke medarbejdere der har adgang til it-systemerne. (Berlingske)

Vigtig sejr til Skattestyrelsen i udbyttesag
Skattestyrelsen har fået medhold i en prøvesag mod én af de mange pensionskasser, der var med til at lænse den danske statskasse for 12,7 mia. kr. i den såkaldte udbyttesag. Det skriver TV2. Landsskatteretten har afgjort, at pensionsfonden KK Law Retirement Plan Trust ikke har været besiddelse af danske aktier, og derfor ikke har haft ret til refusion. Det er en principiel afgørelse, der er med til at sætte rettesnoren i sagskomplekset. (TV2)

Mærsk-topchef advarer mod skrappe europæiske konkurrenceregler
EU’s konkurrenceregler kan bidrage til, at kinesiske mastodonter kan udkonkurrere europæiske virksomheder. Det mener Mærsk-topchef Søren Skou ifølge Finans. Meldingen kommer efter at EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen sidste år blokerede for en fusion af togdivisionerne i tyske Siemens og franske Alstom. »Er det virkelig en god idé, at vi ikke tillader at bygge en europæisk global champion?,” spørger Søren Skou. (Finans)

Økonomer frygter nedtur i USA
Amerikansk økonomi står i en sårbar situation, og flere advarselslamper blinker. Væksten falder, virksomhederne investerer mindre, og forbrugerne har gældsproblemer, skriver Finans. Recessionsfrygten er langt fra overstået, lyder det fra flere økonomer. (Finans)

Markeder
De amerikanske aktier endte tirsdag med små udsving. Ifølge Bloomberg er der i den delaftale, USA og Kina ventes at underskrive i dag, ikke lagt op til yderligere reduktioner i tolden på kinesiske varer de kommende ti måneder. Det vakte en smule bekymring, mens solide regnskaber fra JP Morgan og Citigroup trak op.
  • S&P 500: -0,2 pct.
  • Dow Jones: +0,1 pct.
  • Nasdaq: -0,2 pct.
De ledende aktieindeks i Asien ligger onsdag midt på handelsdagen til fald på omkring en halv pct.

Det skriver cheferne
Magnus Barsøe, debatredaktør på Politiken, mener Socialdemokratiet har svært ved at forklare modstanden mod en revision af offentlighedsloven, så der bliver bedre adgang til information.

Perspektiv & Debat
Jeg er en arketypisk vikingeleder - må det snart stoppe
Det er på høje tid, at vi får taget et kollektivt opgør med den vikinge-inspirerede ledelsesmodel, og skaber en moderne dansk ledelsesfilosofi, der er tilpasset nutidens globale og digitale behov, skriver Kai Hammerich, direktør i headhuntervirksomheden Korn Ferry, i en kommentar. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Sofie Lindahl-Jessen tog utraditionelle midler i brug for at blive adm. direktør: "Nu havde jeg stået bag en mand i så mange år, og det var jeg simpelthen træt af"
Sofie Lindahl-Jessens ungdomsoprør var at vælge Handelshøjskolen frem for Københavns Universitet. Og det oprør har sammen med evnen til at formulere højt og præcist, hvad hun vil have ud af livet, bragt hende til toppen af dansk erhvervsliv. (Børsen)

Det sker i dag
  • Handelsaftale underskrives. Det forventes, at første fase af handelsaftalen mellem USA og Kina bliver underskrevet onsdag i Det Hvide Hus. Det er første skridt mod at afslutte den 18 måneder lange handelskonflikt.
  • Chr. Hansen regnskab for første kvartal.
  • Amerikanske regnskaber. Onsdag kommer der årsregnskab fra finanskoncernerne Goldman Sachs og Bank of America samt sundhedsselskabet United Health.
Forresten, så har Tesla-stifter Elon Musk udsigt til for første gang at få massiv bonus på sin rolle i elbilselskabet. Musk få kun udbetalt løn i aktieoptioner, og kun hvis Tesla når ambitiøse vækstmål. Efter en tredobling af aktiekursen har Elon Musk nu udsigt til at kunne købe optioner til en reduceret pris, der har en nettoværdi på 350 mio. dollars, ca. 2,4 mia. kr. Det skriver CNN Business. (CNN)