Morgenbriefing: Offentlig forskning giver for dårlige resultater, erhvervslivet frygter strengere lånekrav

391273_16_9_large_488.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
15. nov 2019 KL. 6:15

Her er fredagens vigtigste erhvervsnyheder.


Ekspertpanel kritiserer Danmark for at spilde værdifuld viden på gulvet
Danmark mangler strategisk retning og spilder værdifuld viden på gulvet i stedet for at omsætte den til succesfulde forretninger. Det er ifølge Finans konklusionen fra et ekspertpanel, der har set på den danske innovationsevne. Innovationsevnen er ikke forbedret i årevis, og investeringer i offentligt finansieret forskning på 20 mia. kr. om året har ikke givet tilstrækkelige resultater, lyder det. (Finans)

Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt
Flere danske virksomheder havde udset sig 2019 som året, hvor de skulle lade sig børsnotere, men én efter én har de måttet opgive planerne. Det betyder, at der efter alt at dømme ikke kommer en eneste reel børsnotering i Danmark, og det er ikke sket siden 2004, skriver Børsen. (Børsen)

Erhvervslivet frygter strengere lånekrav fra pressede banker
De danske banker kan blive så pressede, at det går ud over deres evne til at låne penge ud til virksomheder og forbrugere. Sådan lyder frygten fra de store erhvervsorganisationer. Tænketanken Cevea opfordrer bankdirektører til at se på deres egne lønninger. (Berlingske)

Amazon til modangreb på Trump i slagsmål over forsvarskontrakt
Internetkæmpen Amazon vil nu gå rettens vej for at få omgjort den amerikanske regerings beslutning om at tildele konkurrenten Microsoft en forsvarskontrakt til en værdi af 10 mia. dollars. Amazon siger præsident Donald Trump har manipuleret processen for at skade Amazons stifter, Jeff Bezos, skriver Financial Times. (Financial Times)

Labour vil levere gratis internet til alle briter
Partiet Labour vil levere gratis internet til alle husstande i Storbritannien. Det oplyser partiet i forbindelse med den aktuelle valgkamp, hvor Labour er klart bagud i forhold til Boris Johnsons Konservative. Labour går til valg på et løfte om at nationalisere dele af energisektoren og teleselskabet BT. (The Guardian)

Markeder
De amerikanske aktier sluttede torsdag stort set uændret. Investorerne er fortsat fokuseret på nyt fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, hvilket dog lader vente på sig.
  • S&P 500: +0,1 pct.
  • Dow Jones -0,01 pct.
  • Nasdaq: -0,04 pct.
Uroen i Hong Kong fortsætter fredag. En 70-årige mand er død efter at være blevet ramt af en mursten, og Kinas præsident, Xi Jinping, har betonet det som Hong Kongs vigtigste opgave at få voldens stoppet.
Efter flere fald i ugens løb ligger Hang Seng-indekset fredag til en mindre stigning. Nikkei i Japan ligger til en stigning på knap en pct. mens Shanghai-indekset ligger fladt.

Det skriver cheferne
Julie Hornbek Toft, radiovært, har været på jagt efter et af det 20. århundredes store mesterværker, men kunne have fået noget helt andet.

Perspektiv & Debat
Børsen mener: Giv bankerne en pause, de har rigeligt at se til
De udfordringer, som bankerne forsøger at håndtere, vil med al sandsynlighed blive større, og det bør være et spørgsmål om tid, før at bankerne bliver nødt til at tage helt andre og mere alvorlige skridt, end de har gjort indtil nu, skriver Børsens chefredaktør, Niels Lunde, i dagens leder. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Barndomsvenner satsede opsparingen og lånte en kvart million af forældrene: Nu forventer de en omsætning på 40 mio kr
Med et lån fra forældrene stiftede to barndomsvenner i 2008 webshoppen grejfreak.dk, der sælger militærgrej. Siden er salget eksploderet, og nu vil stifterne udvide. (Børsen)

Det sker i dag
  • Mærsk-regnskab. Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk, fremlægger fredag regnskab for årets første ni måneder. I oktober opjusterede A.P. Møller-Mærsk forventningerne til årets driftsresultat. Mandag i denne uge forlod driftsdirektør og medlem af koncernledelsen i A.P. Møller-Mærsk, Søren Toft, sin stilling.
  • Simcorp regnskab for tredje kvartal.
  • Brødrene A & O Johansen regnskab for årets tredje kvartal.
Forresten, så landede en Boeing 787 fra London natten til torsdag i den australske storby Sydney efter 19 timer og 18 minutter i luften. Dermed blev rekorden for verdens længste flyrejse uden stop slået. Det skriver Ritzau. Flyruten er en del af et forsøg fra luftfartsselskabet Qantas. (Ritzau)