Morgenbriefing: Mærsk drænes for topledere, Veloxis-topchef kan score halv mia.

391839_16_9_large_474.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
26. nov 2019 KL. 6:15

Her er tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Mærsk drænes for topledere midt i kursskifte
Shippingkoncernen A.P. Møller-Mærsk har på få år mistet syv centrale ledere – senest både nummer to og tre i hierarkiet. Det udfordrer firmaet på et tidspunkt, hvor man står midt i en stor, digital omstilling, vurderer kilder over for Berlingske. Headhunteren John Lohff vurderer over for Børsen, at Mærsk-topchef Søren Skou ”har et synligt problem,” mens kapitalforvalteren Arctic Fund Management siger til Finans, at direktørernes farvel fjerner noget af Mærsk-ledelsens fokus. (Berlingske/Børsen/Finans)

Veloxis-topchef kan score halv mia på salg
Topchef i det danskejede biotekselskab Veloxis, Craig Collard, står til en personlig gevinst på op mod 500 mio. kr., hvis salget til japanske Asahi Kasei går igennem. Det skriver Finans. Craig Collard tilskrives en stor del af æren for, at Veloxis har udviklet sig fra et udviklingsselskab til et kommercielt selskab. (Finans)

Kapitalfonde kan vinde på højere arveafgift
Regeringens planer om at hæve arveafgiften kan betyde, at flere familieejede virksomheder bliver overtaget af kapitalfonde. Det vurderer analysefirmaet Nordic Knowledge Partners over for Børsen. Afgiften vil gøre det dyrere at overdrage firmaet til familien, og det kan gøre et salg til en kapitalfond til et attraktivt alternativ, lyder vurderingen. (Børsen)

Vismænd advarer mod klimalov med 70 procents CO2-reduktion
De økonomiske vismænd går imod et stort set enigt folketings mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030. Det skriver Berlingske. I stedet bør politikerne rette fokus på målet om klimaneutralitet i 2050. ”Hvis det viser sig, at 65 procent i 2030 er den billigste vej til at nå klimaneutralitet i 2050, hvorfor skal man så betale mere bare for at reducere de danske udledninger med 70 procent?,« spørger Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand. (Berlingske)

Analytiker: Lego løber fra rivalerne i 2019
Lego vil vokse 6-7 pct. i 2019 og vil dermed klare sig klart bedre end det brede marked. Det vurderer Lutz Muller, indehaver af konsulentfirmaet Klosters Trading, over for Finans. Lego har udviklet flere egne serier og er blevet mindre afhængig af film, lyder vurderingen. (Finans)

Lave renter og aktierekorder sætter nyt blus under global opkøbsbølge
Globale koncerner, bl.a. modekæmpen LVMH, medicinalfirmaet Novartis og japanske Mitsubishi, lancerede mandag opkøb for samlet over 70 mia. dollars. Det er ifølge Financial Times tydelige tegn på, at topchefer er klar til kæmpeinvesteringer i ny vækst, selvom der er bekymring over en afkøling i økonomien. Rentesænkninger og stigende aktiekurser vurderes at have hjulpet på opkøbshumøret. (Financial Times)

Markeder
Ifølge den kinesiske avis Global Times er USA og Kina meget tæt på en aftale i handelskrigen, og det var mandag med til at løfte de amerikanske aktier til nye rekordniveauer.
  • S&P 500: +0,8 pct.
  • Dow Jones +0,7 pct.
  • Nasdaq: +1,3 pct.
De ledende aktieindeks i Asien ligger tirsdag til stigninger på mellem 0,7 og 1,5 pct.

Det skriver cheferne
Jeff Bezos, stifter af Amazon og verdens rigeste mand, mener fokus på kunderne er forklaringen på, at Amazon lige er blevet kåret som verdens bedst ledede firma af Wall Street Journal.

Perspektiv & Debat
Debat: Er tiden ved at rinde ud for den klassiske sælger?
I mange virksomheder vil man kunne estimere sig frem til, at den mest rentable beslutning vil være at droppe de fysiske sælgere og satse benhårdt på online-salg. Men man kan ikke etablere det samme tillidsforhold mellem udbyder og kunde digitalt, som man kan med den personlige kontakt, skriver Nicolai Broby Eckert, partner, og Morten Kaae Sørensen, director, Simon-Kucher & Partners, i et debatindlæg. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
“Min erfaring er at der ikke er mange kalorier i ledelseslitteratur”
Sampension-topchef Hasse Jørgensen undgår så vidt muligt ledelseslitteratur og biografier af erhvervsledere og holder aldrig 100 pct. fri, fordi det stresser ham. Det fortæller direktøren, der arbejder på at blive bedre til at komme væk fra skrivebordet. (Børsen)

Det sker i dag
  • Årsregnskab fra Ikea. Den svenske bolig- og møbelgigant Ikea kommer tirsdag formiddag med årsregnskab for 2018/19.
  • Regnskab fra Firstfarms. Firstfarms, der investerer i landbrugsarealer i bl.a. Østeuropa, kommer tirsdag med regnskab for årets tredje kvartal.
  • HP årsregnskab. Den amerikanske teknologivirksomhed HP kommer tirsdag med årsregnskab efter de amerikanske aktiemarkeder er lukket. Kopi- og printkæmpen Xerox forsøger i øjeblikket at overtage HP, men HPs bestyrelse kæmper imod.
  • Hammerslag på Hammershøi. Tirsdag kommer et maleri af Vilhelm Hammershøi på auktion hos Bruun Rasmussen. Tidligere er malerier af Hammershøi blevet solgt for mange millioner ved auktion.
Forresten, så er opfølgeren til en af Disneys største succeser, musical-tegnefilmen Frozen, ifølge Wall Street Journals anmelder både sjov og godt lavet, men musikken er tam, og der mangler en rigtig skurk. (Wall Street Journal)