Morgenbriefing: Johnson tror på sejr i gyserafstemning, topchefer fyrer af frygt for recession

389650_16_9_large_632.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
18. okt 2019 KL. 6:15

Her er overblikket over fredagens vigtigste erhvervsnyheder.


Johnson tror på sejr i gyser-brexitafstemning
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er ifølge The Guardian overbevist om, at den brexit-aftale, han har indgået med EU, får opbakning i det britiske parlament lørdag. Men støttepartiet DUP vil ikke støtte aftalen, og dermed er der lagt op til en gyserafstemning. Johnson har ikke nok stemmer, medmindre han får overbevist dele af oppositionen og de konservative, han tidligere har smidt ud af partiet som følge af politiske modsætninger. (The Guardian)

Brexit-aftale ventes at blive en lettelse for virksomheder og markeder
Hvis Boris Johnsons brexit-aftale bliver endeligt vedtaget, vil det ifølge iagttagere blive en lettelse for virksomhederne og finansmarkederne. DI mener virksomheder har fordel af, at man undgår et brexit uden en aftale, og seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard mener aktierne bliver styrket. ”Udsigten til en afklaring, som bygger på en aftale fremfor et hårdt brexit, bidrager helt klart til den positive stemning,” vurderer Pilegaard. Læs mere om indholdet af brexit-aftalen her.

Ordretørke gør ingeniørfirmaer mere aggressive
Mangel på politiske beslutninger skaber tomme ordrebøger hos de danske ingeniørfirmaer, der beskæftiger sig med infrastruktur. Det skriver Finans i dag. Situationen betyder, at virksomhederne bliver mere og mere aggressive i deres bud på opgaver, og ingeniørfirmaerne efterlyser en afklaring af de kommende års offentlige investeringer. Ifølge Børsen oplever 55 pct. af ingeniørerne, at ordrebogen er blevet tyndere for boligbyggeri. (Finans)

Boliglån kan redde banker fra nedjusteringer
En bølge af boliglåns-omlægninger har sikret opjusteringer fra en række banker de seneste uger, og redder formentlig landets største banker fra at nedjustere. Men farten på omlægningerne aftager, og presset fortsætter på bankernes kerneforretning, vurderer analytikere. (Børsen)

Vismænd: Indtægter fra Nordsøen falder drastisk de kommende år
Danmarks indtægter fra Nordsøen vil tage et langt større dyk, end staten hidtil har regnet med. Det anslår de økonomiske vismænd ifølge Berlingske. Olien er snart er en ubetydelig del af dansk økonomi, lyder vurderingen. (Berlingske)

Topchefer fyrer ansatte af frygt for recession
Danske topchefer er begyndt at fyre medarbejdere og holde igen med investeringer af frygt for, at dansk økonomi bliver ramt af en recession. Det viser en konjunkturundersøgelse fra Greens Analyseinstitut ifølge Børsen. 44 pct. af topcheferne mener, at der kommer en recession i 2019 eller 2020. (Børsen)

Markeder
Trods svage nøgletal fra den amerikanske økonomi steg aktierne torsdag i USA på nyheden om indgåelsen af en brexit-aftale.
  • S&P 500: +0,3 pct.
  • Dow Jones +0,1 pct.
  • Nasdaq: +0,4 pct.
Aktier i Japan er fredag åbnet med mindre stigninger, mens aktierne i Kina og Hong Kong er faldet en anelse.

Det skriver cheferne
Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, undrer sig lidt over placeringen af næste års G7-møde.

Perspektiv & Debat
Børsen mener: Endelig lidt lys i en mørk brexit-tid
Det er for tidligt at fælde endelig dom over det politiske håndværk bag den nye brexit-aftale, men EU's forhandlere fortjener ros for at have forhandlet nu to aftaler på plads med skiftende britiske premierministre uden klart mandat i det britiske parlament, skriver Børsens perspektivredaktør og cheføkonom, Steen Bocian, i dagens leder. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Jesper Buch: De tre ting lærte jeg af min rejse med Just Eat
Iværksætter Jesper Buch havde tre gode råd med, da han besøgte Børsen Executive Club. Jesper Buch fortalte om rejsen med Just Eat, som startede i en kælder i Kolding, og som i dag er blevet en global koncern med 3000 ansatte. (Børsen)

Det sker i dag
  • EU-topmøde fortsætter. Fredag fortsætter EU's stats- og regeringschefer deres topmøde i Bruxelles. Brexit er fortsat øverst på dagsordenen.
Forresten, så har den kinesiskejede bilproducent Volvo Cars lanceret sin første fuldt eldrevne bil i Los Angeles, skriver Mirror ifølge DR.
Elbilen kan køre 400 kilometer på en opladning. Til sammenligning kan en Tesla køre 600 kilometer på en ladning. (DR)