Morgenbriefing: Jihadister indblandet i formodet momssvindel, Danish Crown undersøger egen rolle i kødrapport

387511_16_9_large_926.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
11. sep 2019 KL. 6:15

null

Her er et overblik over onsdagens vigtigste erhvervsnyheder. Hvis du hellere vil lytte til denne morgens overblik, så tryk play i boksen herunder.


Jihadister indblandet i formodet momssvindel for millioner
To militante islamister har i en årrække været involveret i et netværk med 14 danske forretningsmænd med forbindelse til en række konkursramte selskaber, der har medført tab på over 800 mio. kr. for den danske statskasse. Det viser en gennemgang af retsdokumenter og konkurser, som Dagbladet Information og Finans har foretaget. Eksperter frygter, at penge fra formodet momssvindel er gået til at finansiere terror. (Finans)

Danish Crown vil kulegrave egen rolle i omstridt oksekødsrapport
Slagteriet Danish Crown vil undersøge sin egen rolle i en omstridt oksekødsrapport fra Aarhus Universitet, der endte med at koste jobbet for en institutleder fra universitetet. Det skriver Børsen. Dagbladet Information har afsløret, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og Danish Crown skrev afsnit i rapporten og har været så kraftigt involveret, at rapporten ikke kunne betragtes som uvildig. (Børsen)

Nye brændstofkrav er guld værd for olierederier
Nye miljøkrav til brændsel i shippingindustrien har medført, at danske olierederier oplever markant stigende efterspørgsel. Ifølge rederiet Torm vil kun 20 pct. af de hidtidige mængder konventionel brændsel kunne anvendes fra nytår, mens resten skal erstattes af mere miljøvenlig olie, og det ventes at give rederierne ekstra indtjening. (Børsen)

Britiske politikere vil genoplive May-plan
En række britiske politikere vil forsøge at genfremsætte den udtrædelsesaftale, den tidligere, britiske premierminister Theresa May forhandlede på plads med EU. Det skriver The Guardian. Politikerne vil også forsøge at fremtvinge en helt ny afstemning om brexit. (The Guardian)

Trump fyrer sikkerhedsrådgiver
USAs præsident, Donald Trump, har fyret sin sikkerhedsrådgiver, John Bolton, fremgik det tirsdag aften af tweets fra præsidenten. Bolton, der har kørt en hård linje over for Iran og den syriske præsident Assad, tweetede dog umiddelbart efter, at han selv havde taget initiativ til at stoppe. (BBC)

Apple lancerer nye telefoner og streamingtjeneste
Teknologikoncernen Apple lancerede tirsdag en række nye produkter, bl.a. den nye iPhone 11 med tre kameraer, og en ny streamingtjeneste, der skal konkurrere med bl.a. Netflix. Analytikere var positive over for streaming-tiltaget, især fordi prisen på 39 kr. om måneden er lavere end hos konkurrenterne, men Apples aktiekurs steg kun beskedent med 1 pct. (Reuters)

Du kan også få dagens overblik på 6 minutter ved at lytte til Børsens daglige Morgenbriefing-podcast.
 Markeder

Amerikanske aktier endte tirsdag tæt på uændret. Investorerne venter, at Den Europæiske Centralbank torsdag sænker renten og lancerer tiltag for at styrke økonomien, og samtidig forventes den amerikanske centralbank, FED, at sænke renten i næste uge.
  • S&P 500: +0,03 pct.
  • Dow Jones: +0,3 pct.
  • Nasdaq: -0,04 pct.
Det ledende Nikkei-aktieindeks i Japan er onsdag steget 0,6 pct. og Hong Kong-indekset er steget 0,2 pct. Shanghai-indekset er faldet en anelse.

Det skriver cheferne
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, radiovært og jernlady, mener magasinet Eurowoman har fat i det ramt det helt rigtige.

…mens forfatter og foredragsholder Sanne Søndergaard er knap så imponeret.

Redaktionen anbefaler
Fart over feltet i Barcelona
Når det enorme Formel 1-cirkus rammer Montmeló uden for Barcelona, er der nok at tage sig til både på og udenfor den historiske racerbane Circuit de Barcelona-Catalunya. (Børsen)

Perspektiv & Debat
Medierne på grillen: Grænserne for jagten på Rossen
Hvis Martin Rossen, statsminister Mette Frederiksens særlige rådgiver, ikke selv bryder med de retningslinjer, han som embedsmand er underlagt, er der ikke basis for, at medierne træder over en vigtig tærskel i forhold til dækningen af dansk politik: Nemlig, at det er embedsmændene og ministrene, der stilles til ansvar, skriver Børsens nyhedsdirektør, Nikolaj Sommer, i en kommentar. (Børsen)

Det sker i dag
  • Generalforsamling i Jyske Bank. Jyske Bank holder onsdag ekstraordinær generalforsamling. På programmet er et forslag fra bestyrelsen om at nedsætte bankens aktiekapital.
Forresten, så har fodboldspilleren Mohamed Salahs mange mål for fodboldklubben Liverpool ifølge The Economist tilsyneladende medført større tolerance over for muslimer i byen. Forskere fra Stanford University konkluderer, at mens religiøst betingede overfald er steget stort alle andre steder, så er de faldet i Liverpool siden Salah kom til klubben i 2017. (The Economist)