Morgenbriefing: Investorer fravælger danske aktier trods historisk optur, ekstremt vejr er den største globale risiko i 2020

394326_16_9_large_963.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
16. jan 2020 KL. 6:15

Her er torsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


USA og Kina underskriver delaftale
USA’s præsident, Donald Trump, og Kinas vicepremierminister, Liu He, underskrev onsdag aften en delaftale i handelskrigen. Aftalen indebærer bl.a., at Kina vil købe amerikanske varer for mindst 200 mia. dollars, men ikke noget om flere af de mest betændte emner, bl.a. cyber-tyveri i Kina. Henrik Drusebjerg, chefstrateg hos Danske Bank, vurderer over for Finans, at handelskonflikten trods aftalen vil fortsætte mange år endnu. (Financial Times)

G4S i fare for at blive sortlistet af pensionskasser
Flere danske pensionskasser genovervejer deres investering i den dansk-britiske sikkerhedskoncern G4S. Det skriver Børsen. Den norske oliefond solgte i november alle aktier i G4S som følge af ”risiko for, at selskabet bidrager til systematiske brud på menneskerettighederne". Sagen har vakt bekymring hos bl.a. MP Pension, PKA og Pædagogernes Pension. (Børsen)

Novo Nordisk nærmer sig første gennembrud i alzheimers
Novo Nordisk skimter et nyt multimilliardmarked, efter at forsøg viser, at medicinalkoncernens midler kan udsætte demens. Det skriver Børsen. Ifølge storbanken Morgan Stanley ligger der et salgspotentiale på 25 mia. kr., som ingen analytikere har indregnet i Novo Nordisk-estimaterne i dag. (Børsen)

Investorer fravælger danske aktier trods historisk optur
Investorerne har solgt stort ud af investeringsforeninger med danske aktier i 2019. Det viser nye tal ifølge Finans. Udslaget er sket et år, hvor det toneangivende danske indeks OMX C25 steg med 26 pct. Per Hansen, investeringsrådgiver hos Nordnet, mener mange har tvivlet på, at mange års aktiefest kunne fortsætte. (Finans)

USA vil fængsle dansker i op til 20 år for kurssvindel
De amerikanske børsmyndigheder forsøger i øjeblikket at få udleveret danskeren Ulrik Debo efter anklager om kursmanipulation. Det skriver Børsen. Debo blev anholdt i Storbritannien i januar, anklaget for at være en del af et netværk, der har pumpet aktiekurser i vejret med falske meddelelser. Debo risikerer fængsel i op til 20 år. (Børsen)

Ekstremt vejr er den største globale risiko i 2020
Ekstremt vejr er den største globale risiko i år, og manglende indsats over for klimaforandringerne er den største risiko i forhold til potentielle økonomiske konsekvenser. Det vurderer World Economic Forum ifølge Finans. Det er første gang nogensinde, at risici, der relaterer sig til miljø og klimaforandringer, udgør de fem største globale risici. (Finans)

Rigsretssag mod Trump er endegyldigt vedtaget
Repræsentanternes Hus i USA har ved en afstemning onsdag endegyldigt vedtaget at indlede rigsretssagen mod præsident Donald Trump. Ved afstemningen stemte 228 for og 193 mod den historiske rigsretssag, som har til formål at fjerne Trump fra præsidentposten. (Ritzau)

Markeder
Indholdet af delaftalen i handelskrigen mellem USA og Kina var ifølge Ritzau en mild skuffelse for investorerne, der ikke mener aftalen løser de langsigtede problemer. Amerikanske aktier endte med beskedne stigninger.
  • S&P 500: +0,2 pct.
  • Dow Jones: +0,3 pct.
  • Nasdaq: +0,1 pct.
De ledende aktieindeks i Japan og Hong Kong ligger torsdag til mindre stigninger, mens Shanghai-indekset ligger til at bakke 0,4 pct.

Det skriver cheferne
Bernie Sanders, demokratisk præsidentkandidat, er ikke bange for at være hadet.

Perspektiv & Debat
Debat: "I stedet for at se os blinde på en mandekultur, der snart er blevet gennemlyst og kritiseret fra alle vinkler, bør vi også rette blikket mod kvindekulturen"
Da jeg fik mit første rigtige job, var min nærmeste chef en kvinde. Hun brød sig ikke om min stræbsomhed, så hun holdt op med at hilse på mig om morgenen. Hvis vi skal have flere kvinder i ledelser,kan vi ikke nøjes med at kigge på mandekulturen. Vi bør også kaste et kritisk blik på kvindekulturen, skriver Merete Riisager, stifter af Scandinavian State of Mind og tidl. undervisningsminister, i et debatindlæg. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Syv kvinder er på vej mod bestyrelsestoppen
Mens Børsens top-20 over vægtige bestyrelsesformænd kun kan mønstre én kvinde, er stærke kvinder klar til at kaste handsken for at få del i de tunge formandsposter. En af dem er Anita Eckardt, divisionsdirektør i schweiziske Implenia. (Børsen)

Det sker i dag
  • Morgan Stanley-regnskab. Det amerikanske finanshus Morgan Stanley kommer torsdag med regnskab for 2019.
Forresten, så tjener kvinder i den amerikanske storbank Citigroup 27 pct. mindre end mænd. Det viser en ny rapport fra banken. Forskellen er blevet mindre i forhold til sidste år, men den afspejler ifølge Citigroups HR-chef, Sara Wechter, “behovet for at øge kvinders og amerikanske minoriteters repræsentation i højere og bedre betalte jobs”. (CNN)
https://edition.cnn.com/2020/01/15/success/citigroup-gender-pay-gap/index.html