Morgenbriefing: Erhvervsliv utilfreds med generationsskifte-afgift i ny finanslov, banker vil tjekke kundernes klimabelastning

392209_16_9_large_185.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL. 6:15
Her er tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Finansloven for 2020 er på plads
Finansloven for 2020 kom mandag aften på plads. Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om en aftale, der bl.a. indebærer oprettelsen af en fond med 25 mia. kr., der skal investere i grønne projekter, minimumsnormeringer på børneområdet og flere penge til psykiatrien. Finansieringen kommer fra det økonomiske råderum og ved at øge afgiften på generationsskifte for familievirksomheder. (Børsen)

Erhvervsorganisationer: Øget arveafgift rammer familieejede virksomheder hårdt
De store erhvervsorganisationer er ifølge Finans tilfredse med en række grønne tiltag i den nye finanslov, men en forhøjelse af afgiften på generationsskifte vil skabe store problemer for virksomhederne, lyder det. DI mener afgiften vil gøre det sværere for virksomheder at investere. (Finans)

USA vil ramme Frankrig med toldsatser
USA vil lægge straftold på franske varer for 2,4 mia. dollars efter at Frankrig har vedtaget en skat på digital omsætning, der vil ramme store, amerikanske teknologiselskaber som Google, Apple Facebook og Amazon. Det oplyser USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, ifølge Bloomberg. USA overvejer også at lægge told på varer fra Østrig, Italien og Tyrkiet. (Bloomberg)

Finans Danmark: Banker skal tjekke kundernes klimabelastning
Det er ikke bankerne og pensionsselskaberne, der sætter de store CO2-aftryk, og derfor er sektorens vigtigste grønne opgave at undersøge, hvor meget de enkelte kunder påvirker klimaet. Det sagde direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, på mandagens årsmøde. Sektoren arbejder nu på, hvordan man tjekker kundernes klimaprofil. (Børsen)

Vestager kræver bundgrænse for selskabsskat i EU
Margrethe Vestager, næstformand for EU-Kommissionen og kommissær for konkurrence, vil lægge en bund under selskabsskattesatsen i EU, så landene ikke kan konkurrere om at sænke satsen for at tiltrække virksomheder. Det siger hun til Finans. Vestager vil også have en fælles skattebase, så virksomheder beskattes af det samme på tværs af EU’s landegrænser. (Finans)

Thorning vil have flere kvinder i bestyrelserne
Som statsminister droppede Helle Thorning-Schmidt at indføre kvindekvoter i de store virksomheder, men hun mener, der er sket for lidt i forhold til at få kvinder i toppen af erhvervslivet. Det skriver Berlingske. Thorning-Schmidt er nu gået ind i en ny virksomhed, der arbejder på at få flere kvinder ind i bestyrelser. (Berlingske)

Markeder
De toneangivende amerikanske aktieindeks lukkede mandag med de største minusser siden oktober efter at USA's præsident, Donald Trump, på Twitter annoncerede indførslen af told på import af stål og aluminium fra Brasilien og Argentina.
  • S&P 500: -0,9 pct.
  • Dow Jones: -1,0 pct.
  • Nasdaq: -1,1 pct.
Som et modtræk efter at USA har erklæret sin støtte til demonstranter i det kinesisk kontrollerede Hong Kong vil Kina nu lægge sanktioner på flere menneskerettighedsorganisationer. Det skriver Bloomberg. Amerikanske krigsskibe vil heller ikke få lov til at lægge til havn i Hong Kong. Til gengæld er der ingen sanktioner direkte relateret til handel.

Det skriver cheferne
Marchen Gjertsen, politisk redaktør på Jyllands-Posten, vil gerne have flere detaljer om den nye finanslovsaftale.

Perspektiv & Debat
Helle Ib: Tre tidsler rager op i rød finanslovaftale
Den første finanslovaftale mellem regeringen og støttepartierne rummer flere tidsler, bl.a. er der nu åbnet for, at skatte- og afgiftsinstrumentet løbende kan tages i brug, når anden finansiering slipper op, skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Handelsbankens morgenmøde blev afbrudt, da Pandoras kurs faldt dramatisk: "Chefen var chokeret. Det var vi alle sammen"
Først ramte forbløffelsen over, at Pandora havde kunnet tage så meget fejl og nu nedjusterede deres forvetninger markant. Så ramte chokket, da aktien faldt med hele 73 pct. Den 2. august 2011 står helt klart i aktiestrateg Michelle Nørgaards erindring. (Børsen)

Det sker i dag
  • Tesla-boss for retten. Tirsdag begynder en retssag mod Elon Musk, grundlægger af Tesla, i Los Angeles. Han står anklaget for bagvaskelse ved på sociale medier og i e-mails at have kaldt en britisk dykker for pædofil og børnemisbruger. Dykkeren hedder Vernon Unsworth og deltog i redningsarbejdet af en gruppe fodbolddrenge i en oversvømmet grotte i det nordlige Thailand i 2018.
Forresten, så har den amerikanske højesteret ifølge Berlingske afvist et forsøg fra forretningsmanden Martin Shkreli – kendt som »den mest hadede mand i Amerika« - på at blive løsladt fra fængsel. Shkreli blev verdenskendt for at hæve prisen på et livsvigtigt lægemiddel med 5.000 procent og blev i 2017 idømt syv års fængsel for svindel med værdipapirer. (Berlingske)