Morgenbriefing: Erfarne bankfolk siger nej til Sydbanks bestyrelse, minister vil stoppe emballagespild

393798_16_9_large_363.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
07. jan 2020 KL. 6:15

Her er tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Emballagespild koster danske virksomheder milliarder
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil sætte en stopper for det emballagespild, der opstår, når varer købt på nettet ankommer i alt for store kasser proppet med bobleplast. Det skriver Finans. Den unødvendige emballage skader klimaet og er dyrt for virksomhederne. ”Hele logistik- og handelsbranchen kommer i den grad til også at være nogle af dem, der skal levere på den grønne omstilling,« siger Simon Kollerup. (Finans)

Teva indgår forlig for 54 mio. dollar i sag om ulovlig betaling til læger
Den israelske medicinalvirksomhed Teva, der har danske Kåre Schultz i spidsen, har indgået et forlig for 54 mio. dollar, svarende til 360 mio. kr. med to tidligere medarbejdere. Det oplyste medarbejdernes advokatfirma mandag aften. Sagen gælder forhold fra 2003 og går ud på, at Teva angiveligt ulovligt har betalt læger for at udskrive og anbefale lægemidler. (Børsen)

Stort eksportmarked er tabt med iransk uro: "Det er et ekstremt minefyldt farvand at bevæge sig i i øjeblikket"
Brancheorganisationen DI vurderede i 2015, at der var potentiale for samhandel på op imod 6 mia. kr. mellem Danmark og Iran. Men USA's drab på den iranske general Qasem Soleimani og et exit fra atomaftalen har ændret markedet i Iran fra et potentielt milliardmarked til "minefyldt farvand,". Det vurderer DI nu over for Børsen. (Børsen)

Erfarne bankfolk siger nej til Sydbanks bestyrelse
Danmarks tredjestørste bank, Sydbank, har problemer med at skaffe medlemmer til sin bestyrelse efter at fire bestyrelsesfolk i efteråret trak sig efter et magtopgør. Det skriver Berlingske. En lang række topkandidater har ifølge avisens oplysninger sagt nej til at træde ind i Sydbanks bestyrelse, og der mangler derfor medlemmer med erfaring med bankdrift på højt plan. (Berlingske)

Pensionsboss: Grøn fond kan fordobles til 50 mia kr
De 25 mia. kr., regeringen vil sætte i spil til grønne investeringer i en ny fremtidsfond, kan hurtigt blive fordoblet med private penge. Det vurderer pensionskassen PKA’s topchef, Peter Damgaard Jensen, over for Børsen. PFA er også positiv men opfatter det som afgørende, at de rigtige projekter dukker op. (Børsen)

Vestas opsætter klimamål efter skuffende CO2-tal
Stik mod signalerne om at skabe en bedre verden er udledningen af drivhusgas fra vindmølleproducenten Vestas steget med 41 pct. siden 2015. Derfor opsætter Vestas nu et mål om at være CO2-neutral i 2030, skriver Berlingske. Vestas vil bl.a. lægge pres på sine leverandører for mere miljøvenlige leverancer. (Berlingske)

Markeder
Aktieinvestorerne er bekymrede over spændingerne mellem USA og Iran, der er eskaleret efter at USA natten til fredag dræbte den magtfulde iranske general Qassem Soleimani ved et droneangreg i Irak. Trods nervøsiteten steg amerikanske aktier mandag, bl.a. trukket af Apple og Googles moderselskab, Alphabet.
  • S&P 500: +0,4 pct.
  • Dow Jones: +0,2 pct.
  • Nasdaq: +0,6 pct.
De ledende asiatiske aktieindeks ligger tirsdag til stigninger på mellem 0,5 og 1,5 pct.

Det skriver cheferne
Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, foreslår en ny type skattereformer.

Perspektiv & Debat
Børsen mener: Alle skal bidrage - men pas på aktiveringscirkus
Regeringens bestræbelser på at sende signaler om håndfast tilgang til borgere, der ikke bidrager aktivt, bør ikke føre til hovedløs iværksættelse af et nyt og dyrt aktiveringscirkus, skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, i dagens leder. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
"Jeg er meget imod alle former for kvoter. Men står jeg i en situation med en mand og en kvinde, som er lige kvalificerede til et job, vælger jeg kvinden"
Computervirksomheden Lenovo har løst en række ubekendte i den ligning, der skal få kønslighed i ledelse til at gå op. Nordisk direktør Tina Borgbjerg er en af ildsjælene i bestræbelserne. (Børsen)

Det sker i dag
  • Samråd om sundhedsreform. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er tirsdag kaldt i samråd om regeringens kommende sundhedsreform.
  • Underhuset behandler brexit. Underhuset i Storbritanniens parlament drøfter for første gang i det nye år premierminister Boris Johnsons brexit-aftale.
Forresten, så blev den detroniserede filmproducer Harvey Weinstein mandag præsenteret for nye anklager om sexovergreb under en retssag i New York. Ud over to kendte sager anklages Weinstein nu også for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder i Los Angeles i 2013. Omkring 90 kvinder har siden 2017 beskyldt Weinstein, der tidligere var en af de mest magtfulde mænd i Hollywood, for seksuelle overgreb. Blandt dem, som har delt deres historier, er højt profilerede skuespillerinder som Angelina Jolie, Salma Hayek og Gwyneth Paltrow. (Ritzau)