Morgenbriefing: Eksperter opfordrer minister til at eftergive skattegæld, politikere sender biogasindustri i frit fald

393733_16_9_large_287.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
06. jan 2020 KL. 6:15

Her er overblikket over mandagens vigtigste erhvervsnyheder.


Statsministeren vil inddrage skatter og afgifter i klimakampen
Når politikerne på Christiansborg i foråret skal forhandle om en klimahandlingsplan, vil skatter og afgifter også komme på forhandlingsbordet. Det slog statsminister Mette Frederiksen (S) søndag fast ved en partilederdebat. "Vi har de bedste forudsætninger for at komme i gang med klimahandling i år. Skat og afgifter er en del af det," sagde Mette Frederiksen. (Børsen)

Politikere sender dansk biogasindustri i frit fald
Politikernes beslutning om at slagte de dyre støtteordninger til nye biogasanlæg kan rive tæppet væk under den blomstrende danske biogasindustri. Det skriver Finans. Fraværet af en støtteordning vil også ramme underskoven af teknologivirksomheder, der er vokset op omkring bioanlæggene. (Finans)

Danske investorer har for små Kina-aktieposter
Selvom den voksende kinesiske middelklasse åbner kæmpe vækstmuligheder for virksomheder og dermed gevinster for investorer, er de danske aktieinvesteringer i Kina relativt svage. Det vurderer Medha Samant, investeringsdirektør i kapitalforvalteren Fidelity, over for Børsen. Handelskrigen mellem USA og Kina spiller en væsentlig rolle i den svage interesse. (Børsen)

Ved indgangen til 2020: Festen i dansk økonomi er ovre
Efter seks år med opsving vil dansk økonomi i 2020 bremse op, og ledigheden begynder langsomt at stige igen. Sådan lyder prognosen fra de store banker ifølge Finans. Opbremsningen skønnes at være første skridt mod en dybere afmatning. (Finans)

Eksperter til skatteministeren: Slå en streg over danskernes gæld
Danskernes gæld til det offentlige på 123 mia. kr. er er ødelæggende for tilliden til Skat, og skatteministeren bør eftergive en del af gælden. Det siger tre eksperter til Berlingske. Skatteminister Morten Bødskov (S) afviser at slå en streg over dele af gælden. (Berlingske)

Iran tager stort skridt væk fra atomaftale
Iran vil ikke længere respektere de begrænsninger på berigelse af uran, som er en del af den atomaftale, landet i 2015 indgik med bl.a. EU og USA. Det meddelte den iranske regering søndag aften, to dage efter at USA dræbte den magtfulde iranske general Qassem Soleimani ved et droneangreb i Irak. Irak vil smide de amerikanske tropper i landet ud. (Ritzau/Financial Times)

Markeder
Øgede spændinger i Mellemøsten samt svage tal fra den amerikanske økonomi sendte aktierne i minus i USA fredag.
”Markederne ledte efter en katalysator for at tage en pause efter en lang optur, og den fik de,” sagde Nathan Thooft, chef for global aktivallokering hos Manulife Asset Management, til Bloomberg News.
  • S&P 500: -0,7 pct.
  • Dow Jones: -0,8 pct.
  • Nasdaq: -0,8 pct.
Det ledende Nikkei-aktieindeks i Japan er mandag faldet 2 pct., Hang Seng i Hong Kong ligger til et mindre fald mens Shanghai-indekset ligger til en lille stigning.

Danske Banks chefaktiehandler Mads Zink vurderer, at mange "nye" penge, fra bl.a. pensionsindbetalinger vil blive investeret i aktier i starten af 2020.

"I år tør man ikke vente alt for længe med at investerer de penge i aktiemarkedet, da vi står i en situation, hvor der er ved at være en afklaring på brexit samtidigt med, at der er mere positive meldinger i handelskrigen mellem USA og Kina. Desuden er renterne fortsat rekordlave. Derfor kan det ventes, at der vil være en ekstraordinær stor efterspørgsel på aktier her i begyndelsen af 2020," sagde Mads Zink i sidste uge til Børsen.

Det skriver cheferne
Peter Kofod, medlem af Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti, opfordrer til at give plads til uenighed.


Henrik Qvortrup, journalist og politisk kommentator, var tilsyneladende ikke imponeret af dronningens nytårstale – og slet ikke af dem, der har anmeldt den.

Perspektiv & Debat
Børsen mener: Den nødvendige grønne skattereform
Det er dybt foruroligende, at næsten alle danske politikere har vægret sig ved en åben diskussion om grøn nødvendighed. For hvad kræver det at nå klimalovens mål?, spørger Børsens ansvarshavende chefredaktør, Bjarne Corydon, i dagens leder. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Bill Gates går til kamp mod ulighed: "Nogle få ender op med rigtigt meget - jeg er blevet uforholdsmæssigt højt belønnet for det arbejde, jeg har udført"
Han er god for 730 mia. kr. og verdens næstrigeste person. Men Microsofts ikoniske stifter, Bill Gates, synes faktisk ikke, at det er fair, at han har tjent så mange penge. (Børsen)

Det sker i dag
  • Økonomiske nøgletal. Mandag kommer der de vigtige, såkaldte PMI-tal Tyskland, USA og eurozonen. PMI-tallene, der står for Purchasing Manager Index, viser indkøbschefernes syn på fremtiden og opfattes som vigtige indikatorer for den økonomiske udvikling.
Forresten, så er en 276 kilo tung blåfinnet tunfisk ifølge Ritzau solgt for 12 millioner kroner på en auktion i Tokyo. Det er den næsthøjeste pris, der er registreret for en tun i Japan. ”Det er dyrt. Men jeg vil gerne have, at kunderne prøver den bedste tun,” siger køberen, Kiyoshi Kimura, der er chef for firmaet Kiyomura, der driver den store sushirestaurant-kæde Sushi Zanmai. (Ritzau)