Morgenbriefing: Aktier trykket efter iransk missilangreb, kapitalfond gør fem ATP-ansatte styrtende rige

393870_16_9_large_98.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
08. jan 2020 KL. 6:15

Her er onsdagens vigtigste erhvervsnyheder.


Aktier trykket af iransk modangreb
Iran har ifølge internationale medier natten til onsdag affyret en stribe missiler mod amerikanske styrker i Irak, det første militære modtræk efter at USA i sidste uge dræbte en iransk general ved et droneangreb.

Efter angrebet er amerikanske aktiefutures og de ledende asiatiske aktieindeks faldet. Nikkei-indekset i Japan ligger onsdag midt på handelsdagen til et fald på næsten 2 pct., mens Hang Seng i Hong Kong og Shanghai-indekset ligger til tab på omkring 0,7 pct.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil komme med en udtalelse onsdag morgen, skriver Bloomberg.

De amerikanske aktier noterede mindre fald tirsdag.
  • S&P 500: -0,3 pct.
  • Dow Jones: -0,4 pct.
  • Nasdaq: -0,03 pct.
Kapitalfond gør fem ATP-ansatte styrtende rige
Pensionskæmpen ATP, som alle danske lønmodtagere betaler til, har siden 2003 opnået store afkast i sin kapitalfond, ATP-PEP. Og det har gjort fem ATP-folk, anført af managing partner Torben Vangstrup, styrtende rige, skriver Berlingske. Tilsammen har de fem – udover deres løn – opbygget en formue på 195 mio. kr. i deres eget private investeringsselskab i 2018. ATP har siden oplyst til Børsen, at i alt 33 nuværende og tidligere medarbejdere har andel i de 195 mio. kr.  (Berlingske)

Nyt Mærsk-selskab vil bekæmpe CO2
Maersk Tankers søsætter et nyt søsterselskab, der gennem softwareløsninger skal hjælpe rederier med at mindske brændstofforbruget og sænke CO2-udslippet. Det skriver Børsen. Siden midten af 2018 har A.P. Møller-Mærsk gennem sin venturearm Maersk Growth købt sig ind i 15 startups, som på hver deres måde løser problemer i logistikkæden. (Børsen)

Bjarke Ingels og Toyota præsenterer fremtidsby
Toyota har på en elektronikmesse i Las Vegas fremlagt en plan om at bygge fremtidens by. Byen er tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels. Byen skal bygges i Japan og skal fungere som et slags levende laboratorie for nye teknologier, hvor blandt andet selvkørende biler, smarte hjem og kunstig intelligens bliver inkorporeret i hverdagen for byens cirka 2000 indbyggere. (Ritzau)

Nykredit vil ikke garantere beløbsgrænse for negative renter
Ligesom en række andre banker indfører Nykredit Bank nu negative renter til privatkunder på beløb over 750.000. kr. Og bankens direktør vil ikke afvise, at beløbsgrænsen kan blive sat yderligere ned. Det skriver Børsen. Ifølge Lars Krull, bankforsker på Aalborg Universitet, har bankernes image ikke taget skade af at indføre negative renter. (Børsen)

Eksperter og tilsynsdirektør modsiger rapport om opsplitning af elselskaber
En forskningsrapport betalt af interesseorganisationen Dansk Energi tegner et alt for negativt billede af konsekvenserne ved at opsplitte elselskaberne. Det vurderer forskere og Forsyningstilsynets direktør over for Finans. Rapporten fra Dansk Energi, der er stærk modstander af en opsplitning af elselskaberne, konkluderer, at det er »højst usandsynligt«, at en opsplitning vil få en positiv effekt i Danmark. Men erfaringerne i Holland er ifølge forskere stik modsat. (Finans)

Det skriver cheferne
Kristain Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis, bryder sig ikke om tænketanken Cepos’ opfattelse af, hvornår man er fattig.

Perspektiv & Debat
Medierne på grillen: Tom Jensen skylder en forklaring
”Mediernes troværdighed er i spil, hvis ledelsen på en avis så massivt vælger at sætte en dagsorden, hvor den kan være under mistanke for at have andet end publicistiske interesser, skriver Børsens nyhedsdirektør, Nikolaj Sommer, i en kommentar, efter at Berlingske har sat fokus på Radio24Syv og au pair-ordningen, begge sager hvor avisen selv har været involveret. (Børsen)

Redaktionen anbefaler
Carla Sands: "Hvis du vælger at arbejde for en republikansk præsident i et land som Danmark, kan du kun forvente den slags overskrifter"
Carla Sands erkender, at hun som USA's ambassadør i Danmark de seneste måneder er kommet i modvind. Men sådan er det, når man repræsenterer en præsident fra det republikanske parti, mener hun. (Børsen)

Det sker i dag
  • Matas opdatering. Den danske kosmetikkæde Matas kommer onsdag med en handelsopdatering for tredje kvartal i det forskudte regnskabsår 2019/2020.
  • Prognoser fra Verdensbanken. Onsdag aften offentliggør Verdensbanken sine opdaterede vækstprognoser for verdensøkonomien.
  • Industrien indleder OK20. CO-Industri og Dansk Industri indkalder til pressemøde for at markere begyndelsen på overenskomstforhandlingerne.
  • Ghosn holder pressemøde. Den tidligere chef for Nissan Carlos Ghosn holder pressemøde, efter at han er flygtet fra sin husarrest i Japan. Ghosn er anklaget for skattesvindel i Japan.
Forresten, så forbyder Facebook nu manipulering med videoer - såkaldte deepfakes, der f.eks. kan få det til at se ud som om, at nogen siger noget, som de ikke har sagt. Det skriver Ritzau. Forbuddet gælder dog ikke videoer, som skal være parodier eller satire. (Ritzau)