Michelin-stjerner på menuen: Alchemist får to stjerner i første forsøg - "Den ultimative anerkendelse"

396208_16_9_large_467.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
17. feb 2020 KL.17:12

Opdateret kl. 19.00

De gastronomiske øjne var i eftermiddag rettet mod Trondhjem i Norge, hvor Michelin-guiden delte de eftertragtede stjerner ud til de nordiske restauranter. 

Det blev et rigtig godt år for Danmark sidste gang, Michelin slog vejen forbi Norden. Her kom de danske restauranter hjem med 35 stjerner tilsammen, og den københavnske restaurant Geranium kom op på de sjældne tre stjerner. 

I år blev det til status quo med det samlede antal af stjerner, da Danmark igen endte med 35. Det skyldes to nye 2-stjernede, mens tre restauranter mistede deres ene stjerne. Geranium bevarede sin plads øverst i hierarkiet. 

I år var især danske øjne rettet mod den nyåbnede Alchemist, der har Saxo-milliardæren Lars Seier i ryggen. Mange eksperter er overbeviste om, at der kommer stjerner på menuen, men om det bliver én eller to stjerner var der forud for showet stor uenighed om. 

Der bliver dog ikke kun delt stjerner ud i Norge. I år er der også introduceret tre nye priser: Service, bæredygtighed og en mentor-pris. 

Bæredygtighedsprisen går til Magnus Ek fra den svenske restaurant Oaxen Krog. Flere danske restauranter - heriblandt Alchemist, Alouette og 108 - bliver også hædret for deres bæredygtighedsindsats. 

Vinderen af serviceprisen er dansk. Det bliver Jordnær i Gentofte, der løber med den anden af de tre "underpriser". 

Det bliver også en dansk vinder af mentor prisen, hvor Rasmus Kofoed fra 3-stjernede Geranium, der har vundet kokkekonkurrencen Bocus d'Or tilbage i 2012, går med den sidste af de tre specialpriser. 

Men nu til det, det virkelig handler om: Stjernerne. 

Her er årets 1-stjernede restauranter: 

Der er i år ingen nye restauranter i Danmark, der får en stjerne. Til gengæld er der tre restauranter, der har mistet deres stjerne. Det er Era Ora, Studio og Substans, der er lukket ned. 

Også Jordnær i Gentofte er ikke længere at finde på listen, men af mere glædelig årsager. De tager nemlig i år skridtet op til næste hylde. 

Der er i alt 18 1-stjernede restauranter i Danmark. 

Årets 2-stjernede: 

Det blev, som ventet af mange, Alchemist i København, der gik direkte ind med to stjerner i første forsøg - noget, der sker utroligt sjældent. Kun norske Maaemo har præsteret samme spring. 

De kommer i fornemt selskab med de andre kun 500 2-stjernede restauranter i verden. 

"Det er sindssygt. Jeg er helt tør i munden," lyder det fra en tydeligt glad Rasmus Munk, chefkok, på scenen. 

Det er den danske milliardær Lars Seier, der er den finansielle bagmand, hvor han lagt op mod 85 mio. i den nyåbnede restaurant. 

"Vi er naturligvis meget glade for at få den ultimative anerkendelse, som Michelin-stjernerne er, og at Alchemist på rekordtid er kommet så langt, er jeg meget stolt af. Jeg er meget, meget glad på Rasmus Munks og teamets vegne, de har gjort det fantastisk," skriver Lars Seier pr. sms fra salen i Trondhjem. 

Også restaurant Jordnær, der tidligere vandt service-prisen, kommer på to stjerner. De går altså en stjerne op fra sidste år. 

Geranium beholder sine 3 stjerner

Den danske stjernekok, Rasmus Kofoed, der også vandt mentorprisen, kan endnu engang komme på scenen og modtage hyldest for sine tre stjerner, som københavnske Geranium altså beholder. Det gør dem til blot én ud af to restauranter i Norden med tre stjerner. Den anden er svenske Franzén. 

Sådan her fordeler stjernerne sig i 2020: