Mens du sov: Trump trækker i land på Kina-sanktion

362870_16_9_large_83.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
17. maj 2018 KL. 6:40

Den amerikanske præsident Donald Trump søger i sin vanlige Twitterstil at forklare, at man må se tingene i et større perspektiv, når han på den ene side har varslet handelskrig mod Kina - og på den anden side nu kommer en af Kinas store teknologivirksomheder til hjælp.

Konkret handler det om, at amerikanske virksomheder har fået forbud mod at sælge teknologi til kinesiske ZTE i de næste syv år.

Den beslutning blev taget som konsekvens af, at ZTE solgte varer til Iran og Nordkorea - hvilket er i strid med gældende sanktioner.

Beslutningen om at forhindre amerikanske underleverandører i at sælge til ZTE har kastet den kinesiske mastodont ud i store problemer, skriver CNBC.

Og nu har Trump så beordret sit embedsværk til at finde på noget, der kan hjælpe ZTE til hurtigt at komme tilbage i sin vante form.

Der er ganske enkelt for mange job på spil i Kina, pointerer præsidenten.

Ifølge flere iagttagere kan Trumps beslutning i den konkrete sag ses som et skridt, der skal få kineserne til at bløde op på den særtold på specielt amerikanske landbrugsvarer, som truer i horisonten.

Asiatisk dans på stedet

Det har været lidt på den ene side og på den anden side i torsdagens asiatiske aktiemarked, hvor handelen stadig er i gang.

Det japanske Nikkei-indeks lå klokken 6.00 dansk tid til et plus på 0,44 pct., mens det kinesiske Hang Seng-indeks lå til plus 0,06 pct.

Detailhandel trak Wall Street i plus


Efter en tirsdag med minusser på aktiebørsen i New York skiftede det onsdag fra rød til svagt grønt drevet af gode nyheder fra detailhandelssektoren.

Der var fremgang i alle de tre store aktieindeks, som ellers faldt dagen før. Dow Jones steg med 0,25 pct., mens S&P havde dobbelt så stor fremgang. Nasdaq løftede sig med godt 0,6 pct.

Det startede med gode detailhandelstal fra USA og kvartalsrapporten fra varehuskæden Macy's, hvis aktier skudt til vejrs og endte med et plus på over 10 pct.

Macy’s meldte både om salgsvækst og højere forventninger.

Også sportstøjsselskabet Under Armour havde en fest på børsen med en stigning på 8 pct., og flere andre blev trukket med op.

Og så betød det åbenbart mindre for investorerne, at renten i USA er stigende, og at Nordkorea har truet med at droppe ud af forhandlingerne om et mere fredsommeligt forhold til sydkoreanerne og USA.

Wall Street Journal slår fast, at selv investorerne på det seneste har bekymret sig om stigende renter og inflation, så venter en del analytikere fortsat voksende indtjening generelt i de amerikanske virksomheder - og dét vil drive en fortsat kursvækst. Faktisk vokser bundlinjerne mere end de har gjort i flere år. Og renterne stiger ikke nok til at slå aktiekurserne ned, lyder vurderingen.

"Vi tror ikke, at disse niveauer kan diktere en slut på ekspansionen. Det handler bare om at markederne skal blie komfortable med og tilpasse sig de højere renteniveauer," siger Michael Hans, investeringschef i Clarfeld Financial Advisors.

En af de allermest populære amerikanske aktier, Apple, steg med næsten 1 pct. efter tre dage med fald. Men selskabet er fortsat 7 pct. oppe den seneste måned og ligger 11 pct. over kursen ved årsskiftet