Mens du sov: Spansk regering giver Catalonien ny frist

352398_16_9_large_182.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
12. okt 2017 KL. 6:12
Spaniens regering giver Catalonien frist til på mandag

Spaniens regering giver nu lokalregeringen i Catalonien frist indtil mandag 16. oktober til at meddele, om regionen har erklæret sig selvstændig eller ej, skrev det spanske nyhedsbureau EFE onsdag aften ifølge Ritzau.

Hvis Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, bekræfter, at regionen har erklæret sig selvstændig, får han endnu tre dage til at ændre beslutningen.

Fastholder han selvstændighedserklæringen, tager centralregeringen i Madrid forfatningens artikel 155 i brug.

Den tillader regeringen at suspendere selvstyret i Catalonien.

Meldingen fra regeringen kommer, efter at den spanske premierminister, Mariano Rajoy, tidligere onsdag afviste enhver form for forhandling om Cataloniens løsrivelse.

- Det er ikke muligt at have dialog om noget, der i henhold til forfatningen er forbudt. Det er ikke muligt at mægle mellem demokratisk lov og ulydighed, sagde han.

Amerikansk aktiemarked i rekordhumør

Onsdag blev endnu en dag med rekorder på det amerikanske aktiemarked. Både S&P 500-indekset og Dow Jonas Industrial Average nåede nye højder efter offentliggørelsen af referatet fra septembers rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Selvom centralbanken forventes at hæve renten igen i årets sidste måneder, blev referatet fortolket som tilbageholdende. 

Ifølge Bloomberg siger flere Fed-repræsentanter, at beslutningen om, hvorvidt man hæver renten endnu en gang i år, vil afhænge af, om de økonomiske data i de kommende måneder øger deres tillid til, at inflationen kan nærme sig målet på 2 pct. 

Investorerne tog godt imod signalerne fra centralbanken. Da markedet lukkede, var både S&P 500-indekset og Dow Jones Industrial Average steget 0,18 pct. Nasdaq Composite steg 0,25 pct. 

Lige fra markedets åbning var der rekordstemning blandt investorerne. Opmærksomheden rettede sig hurtigt mod luftfartsaktierne, efter at Delta Air Lines afslørede et justeret resultat på 1,57 dollar per aktie. Dermed slog selskabet analytikernes forventninger på trods af et tab på 120 mio. dollar efter orkanen Irma. 

Danske Bank sigtet i Frankrig


Fransk politi sigter Danske Bank for hvidvask i forbindelse med transaktioner på 15 millioner euro i bankens afdeling i Estland. Det oplyser banken i en pressemeddelelse.  

Det er ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, at der er blevet rejst sigtelse. 

- Efterforskningen drejer sig om historiske forhold i Danske Bank Estland. Efterforskningen omhandler transaktioner på cirka 15 millioner euro, der i løbet af 2008 til 2011 blev overført til Frankrig af tidligere kunder i Danske Bank Estland, siger chefjurist Flemming Pristed, Danske Bank, i pressemeddelelsen. 

Forholdene straffes efter paragraf 324-1, 324-2, 324-3, 324-4, 324-7, 324-8 og 324-9 i den franske straffelov.
"Det er for tidligt at spekulere i evt. straf, så det har vi ingen kommentarer til," skriver Danske Bank i et svar til Børsen.

Banken oplyser også, at det alene er Danske Bank, der har modtaget en sigtelse, og ingen ansatte er sigtet af fransk politi.

Fremgang på asiatiske børser

Ligesom på Wall Street i USA var der natten til torsdag dansk tid generelt godt humør på de asiatiske markeder. 

Det japanske Nikkei-indeks steg med 0,49 pct., sydkoreanske Kospi løftede sig med 0,25 pct., mens Hong Kongs HSI-indeks hoppede med 0,20 pct. 

Det eneste af de store indeks, som tog et dyk, var Shanghai, som faldt med 0,17 pct.