Meditation hitter på ledelsesgangen

Generelt
Eksklusivt for kunder
09. apr 2011 KL.11:30
Flere og flere danske erhvervsledere har taget meditation til sig som et ledelsesværktøj. For nogle år siden var coaching det helt store, og i dag er det mindfulness.

Begrebet, der stammer fra buddhismen og yogaen, er blevet danske toplederes nye metode til at håndtere krav og udfordringer, når de skal skabe resultater. Når lederen af den tibetanske eksilregering, Dalai Lama, gæster København 18. april, vil han således også tale om mindfulness.

»Mindfulness er det store i tiden, i hvert fald set ud fra et personligt perspektiv,« siger Wenche Strømsnes CEO for Center for Ledelse.

Professor ved Handelshøjskolen, Århus Universitet, Steen Hildebrandt er enig.

»Man kunne også være ond og sige, at det er et modefænomen, på den måde, at hvis man slår op i dagbladene og i kursusprogrammer, så finder vi flere og flere kurser i mindfulness,« siger han.

Begrebet har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress. Det centrale er nærvær, fuld opmærksomhed på det, man lige nu og her beskæftiger sig med og tilstedeværelse med alle sanser vågne.

Den evige stress...

Teknikken, værktøjet eller begrebet om man vil trænes ved meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser, der træner evnen til at fokusere og være opmærksom på åndedrættet, kroppens enkelte dele og sindet.

Professor Steen Hildebrandt mener, at mindfulness især kan bruges for ledere til at finde en bedre og dybere kontakt med sig selv med.

»For mig at se handler det her om, at ledere i en fortravlet og forvirret og meget, meget krævende verden skal finde sig selv, skal lære at finde ro, at finde styrke i sig selv, så de kan agere i stadigt vanskeligere omgivelser,« siger han og mener, der er kommet fokus på mindfulness fordi, vi oplever vældig meget stress i vores hverdag.

»Vi oplever mange ledere, som føler sig meget pressede, og virkelig skal tage sig voldsomt sammen for at kunne klare de mange beslutninger, pres og krav, som den moderne leder møder, og derfor oplever mange ledere et behov for at finde ro, finde hvile, finde stilhed, og det er det, det her handler om,« siger han.