Mediejurist: Peter Skaarup gik ikke over stregen

353359_16_9_large_371.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
31. okt 2017 KL.13:02

Opdateret 13:00 med udtalelse fra Peter Skaarup (DF): Forsvarsadvokaten Naja Larsen indgav i går en politianmeldelse mod Peter Skaarup (DF) for at forsøge at påvirke domsmændene i Atea-sagen, da han i et debatindlæg i Jyllands-Posten omtalte bestikkelsessagen som "fuld af indspisthed, fup og fiduser", og at Atea-ansatte "smurte" ansatte i Region Sjælland.

Ifølge mediejurist Vibeke Borberg, områdechef for Forskning og Viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er Peter Skaarups formuleringer ikke i strid med loven.

”Der skal ret meget til for at overtræde forbuddet mod at påvirke domstolsprocessen og resultatet af retsforhandlingerne, og det lyder ikke umiddelbart, som om Peter Skaarup er gået for langt.," siger mediejuristen og pointerer, at DF-politikeren efter hendens opfattelse mest kommenterer anklagerne mod de tiltalte.

Naja Larsen, der er forsvarer for den tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland Michael Mølkær Jensen, fremhævede retsplejelovens § 1017, der siger, at man kan straffes for udtalelser i en verserende sag, der kan påvirke sagens afgørelse, som bevis for, at Peter Skaarup var gået for langt.

Vibeke Borberg er af en anden opfattelse. Hun mener, at Peter Skaarup skulle have formuleret sig anderledes, hvis udsagnene skulle komme i betragtning til at være i strid med paragraffen.

"Ud fra det, som jeg har fået forelagt, kommenterer Peter Skaarup sagen og den rejste anklage, og at han bruger formuleringer som "smurt" i stedet for bestikkelse gør ikke i sig selv hans udtalelser retsstridige," siger mediejuristen, som Børsen har forelagt de fire formuleringer, som Naja Larsen fremhævede mandag.

Og hun siger uddybende:

”Han referer dybest set bare den anklage, der er rejst imod dem (de tiltalte, red.), og der er ikke noget til hinder for, at han som politiker kan kommentere anklagerne eller den verserende straffesag.”

Peter Skaarup er af den overbevisning, at det er vigtigt, at politikere kan deltage i den aktuelle debat.

"Vi skal som politikere kunne diskutere de love, vi selv har udformet," siger han til Børsen.

Naja Larsen er tirsdag ikke vendt tilbage på Børsens henvendelser.