Lindings guide til Brasilien

250823_16_9_large_929.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
05. feb 2013 KL.15:59
Brasilien er kontrasternes land fyldt med modsætninger. Det rummer på samme tid det hele og ingenting. Det er uden tvivl et gudsbenådet land uden naturkatastrofer, exceptionelt frodigt og fyldt med alle tænkelige råvarer. Alle muligheder synes at værew åbne. Af samme grund mener brasilianerne i øvrigt, at Gud er brasilianer. Men det er alligevel svært at navigere, også i dagligdagen. Her er en ydmyg guide til nogle af de ting, man skal holde øje med i Brasilien.

Vis respekt
Hav pænt tøj på men ikke nødvendigvis slips, da det opfattes som gammeldags, meget lidt dynamisk og ikke særlig åbent. Forvent dog, at folk på direktørniveau har slips på.

Transport
Læg en ekstra halv time ind lige meget, hvor du skal hen. Trafikken er intens, vejnettet er overbelastet, mens investeringerne i ny og bedre infrastruktur trækker ud. Det er god stil at komme til tiden. Brasilianerne beder til guderne om, hvordan det skal gå til de store sportsbegivenheder, VM i fodbold i 2014 og OL i Rio de Janeiro i 2016.

Sikkerhed

Vær varsom med at gå alene på gaden om aftenen. Er du ikke kendt i området, tag en taxi. Alle storbyer er fulde af grufulde historier om overfald, røverier, kidnapninger og det, der er værre. Der findes dog sikre enklaver i både Sao Paulo (Jardins-kvartererne) og i Rio de Janeiro (de sydlige strandbyer Ipanema og Leblon), hvor det tilnærmelsesvist er sikkert at færdes efter mørkets frembrud. Flash aldrig værdigenstande; dyre urer, smykker og lignende.

Teknologi
Bliv ikke overrasket over hvor meget mobiltelefoner, smartphones, iPads og bærbare computere fylder i storbyernes forretningskvarterer. Brasilianerne har virkelig taget internetøkonomien til sig, og der findes et hav af digitale ydelser, der kan gøre et ellers besværligt liv lidt nemmere. Brasilianere er eksempelvis vice-verdensmestre i at være på Facebook, og de elsker det. Deres e-mail kultur går derimod for at være yderst elendig og forvent langsommelig svar eller ingen svar.

Kultur
Brasilianere går meget op i at bevare den gode stemning. De er firkantet sagt konfliktsky, og derfor er det en god ide at lægge den danske ligefremme stil på hylden i de første møder med brasilianere. Direkte kritik kan nemt opfattes som en fornærmelse. Man kommer heller ikke langt med en belærende stil om, hvordan brasilianerne burde lede deres store ineffektive land. Men generelt er brasilianere utroligt nemme at komme i kontakt med.

Sprog
Der er nemme point at score ved at lære bare en smule portugisisk. Ud over at ikke mange taler et særligt godt engelsk, er brasilianere et stolt folkefærd, og et forsøg på at tale deres sprog opfattes meget positivt. Skal du bo i Brasilien, gælder det om at lære sproget i en fart, ellers er du fortabt.

Korruption

Det foregår på alle niveauer, men kampen mod bestikkelse er intensiveret voldsomt især efter præsident Dilma Rousseff tog over for to år siden. Hun har eksempelvis fyret en stribe ministre og flere af den tidligere regerings topfolk risikerer fængsel. Hvis de bliver dømt, vurderes det at være et stort gennembrud i kampen mod korruption. Den er koncentreret omkring de offentlige institutioner, og derfor giver det god mening for danske selskaber at byde ind på underleverancer. Det er ifølge DI i Brasilien "clean business". Alle adspurgte danske selskaber har en nul tolerance korruptionspolitik i Brasilien.

Priser
Det er dyrt - også efter dansk målestok. Turismebalancen er tippet til brasilianernes fordel, og det kan man godt forstå. Der mangler hoteller i især Rio, og det driver priserne op, specielt ved højtider. Gode restauranter har europæisk prisniveau, og der drikkes meget lidt vin, da det er importeret og derfor pålagt høj toldafgift. Hvis bosiddende danskere skal finde noget i Brasilien, der er billigt, svarer de stort set ensstemmigt: Hawaianas (sandaler) og cashewnødder. Men husk priserne falder dramatisk uden for storbyerne, og specielt i det nordlige Brasilien, hvor de bedste strande også findes.

Mad
Kendt for de rene proteinbomber, churrasquerias. De er mest frygtet for de overdådige buffetter med grøntsager, salater, frugt, etc mens et hav af tjenere kommer forbi med kød i alle afskygninger. Appetitten styres af en lille brik, som er rød på den ene side og grøn på den anden. Smager kødet ikke, tøv ikke med at bestille noget nyt. Det gør alle andre. Ellers er især Sao Paulo kendt for et yderst varieret kulinarisk udbud, herunder en af verdens bedste restauranter, DOM. En stor asiatisk befolkning i det sydlige Brasilien sikrer udsøgte fjernøstlige retter.