It-milliardær Dalgaard satser med ny fond på store virksomheders digitalisering

359194_16_9_large_190.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
04. mar 2018 KL.10:08
It-milliardæren Lars Dalgaard vil lave en ny fond, der vil håndtere en grundlæggende problem i samtalen mellem startups og de store virksomheder.

“Startups ser de store virksomheder som dinosaurer der vil uddø. Og de store ser startups som en flok forkælede møgunger. Men jeg mener, der er et kæmpe potentiale i at samarbejde,” siger Lars Dalgaard, der nu søsætter en ny fond, Luv Ventures.

Han vil investere alt fra 1 til 50 millioner dollar i lovende startups.

Lars Dalgaard har en vision om, at det skal ske på en ny måde, hvor der laves en direkte kobling mellem startups og store virksomheder. Han vil nemlig have de store virksomheder til at både at investere i fonden og samtidig indtage bestyrelsesposter i de startups som Luv Ventures investerer i.

Pointen er, at de skal tættere på hinanden.

“Det handler om, at de store virksomheder har en kæmpe distributionskraft. Tag en bank. De har en kundeflade og et netværk som er enormt. Samtidig har en startup slet ikke den distributionskraft.
Den typiske startup vil løbe tør for penge, før den anden løber tør for distributionskraft. Så hvorfor ikke arbejde sammen om det,” siger Lars Dalgaard.

En dansk succeshistorie i Silicon Valley

Lars Dalgaard er om nogen den dansker, der har levet the Silicon Valley-dream. Han har skabt sig en formue ved at stifte Successfactors, der blev børsnoteret og senere solgt fora 3,4 mia. dollar. Derefter var hans en af 10 partnere i en verdens førende venturefonde, Andreesen Horowitch.


Ifølge Lars Dalgaard kræver hans nye fond, som han i øvrigt selv finansierer fra sin privatformue, at de virksomheder, der deltager taget et opgør med deres sædvanlige forretningspraksis.
De skal være villige til at tale med sammen på tværs af de perspektiver som henholdsvis startups og store selskaber har.

”Ifølge Lars Dalgaard, så er de store virksomheder godt klar over, at det er akut for dem at komme på banen. De skal simpelthen til at tage mere risiko, ellers bliver de sat.

”De store virksomheder på den anden side tager ikke nok risiko og er fokuserede på gamle problemer. De har jo et kæmpe ansvar, over for kunder, over for medarbejdere – så det er meget forståeligt. Men til sidst ender de med at være så sent på den, at de ikke kan indhente de små virksomheder,” siger Lars Dalgaard, som har den ambition at skabe en fond, der giver kontakt til nyeste teknologi og startups uden at hele ledelseslaget begraver sig i detaljerne.

Kvartalsregnskabet kan presse nytænkning


”For de store virksomheder er det en svær balancegang. Hvis ledelsen fokuserer på alle mulige nye ting, og glemmer hvordan det lige ser ud i kvartals regnskabet, så bliver der skrevet 350 artikler om det, og så bliver der lige pludselig sat spørgsmålstegn ved, om man skal være den fremtidige leder. Lige pludselig har du ikke et job, og så er det jo lige fedt, at du sad og kiggede på alle mulige fede nye teknologier.”

Lars Dalgaard kender har i dag direkte adgang til chefer i de største virksomheder. Dels fra hans tid i Silicon Valley, hvor han dels har været general partner i den toneangivende venturefond Andressen Horowitch og tidligere bestyrelsesmedlem i SAP.

Han har desuden kontakt til de største danske selskaber gennem netværket Denmark Bridge, hvor de store danske virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Danske Bank, Lego og Ørsted alle deltager i et netværk der bringer dem i kontakt med opstartsvirksomheder i Silicon Valley.

Lars Dalgaard er godt klar over, at succes for hans fond har et centralt omdrejningspunkt. Nemlig at de to parter, startups og store virksomheder, har lyst til at deltage og har lyst til at tale sammen.

”Lad os sige, at de ikke vil teame op med mig, jamen så har jeg ikke noget imod at skyde egne penge ind i virksomheder. Det her er en mulighed som jeg er exited over, så jeg byder jo ind med, og jeg tror på, at der er nogen af de store virksomheder, der er klar til at prøve det her. 

Vækstfonden: Der er skifte i gang nu


Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden, mener, at Lars Dalgaards initiativ rammer en central problemstilling i erhvervslivet lige nu.

"Vi ser et helt afgørende skifte netop nu. Hvor der før var mangel på kapital, er der i dag helt utrolige summer til rådighed. Opsparingen er globalt set så massiv, er der er rigeligt med kapital til at bygge forretning. Tidligere så vi, at talenterne jagtede kapital. I dag ser vi, at det er kapitalen, der jagter talent. Og det kommer vi til at se i hvert fald de næste ti år. Udfordringen er at få adgang til talentmassen," siger Christian Motzfeldt. Han fortsætter:

"Det er Lars Dalgaards nye fond er et godt eksempel på, ligesom det er målet med Denmark Bridge at bygge bro til de bedste talenter i verden," siger Christian Motzfeldt.

Jan Damsgaard, professor i digitalisering på CBS, peger på, at Dalgaards Luv Ventures placerer sig netop der, hvor der i dag mangler et møde.

"Vi må konstatere, at det tilfældige møde mellem store selskaber og startups ikke blot sker i dag. Derfor er rigtig godt, hvis denne fond kan orkestrere det møde," siger Jan Damsgaard. 

"Vi har på den ene side de store virksomheder, som mangler input fra de små virksomheder. Og samtidig har vi de små virksomheder som mangler den erfaring, der er i de store virksomheder. Jeg håber, at hans ambition vil lykkedes," siger Jan Damsgaard.

Blå bog: Lars Dalgaard


Født 1967.

2018: Stifter venturefonden Luv Ventures.

2013-2018: En ud af 10 general partners i venturefonden Andreessen Horowitch, en af verdens største venturefonde. Lars er i dag med i bestyrelsen i Andreessen Horowitch

2011: Sælger SuccessFactors til SAP for 3,4 mia. dollar. Kommer med i SAPs bestyrelse.

2007: Børsnoterer SuccessFactors i New York, Frankfurt og Paris efter at have stiftet selskabet i 2001.

Har arbejdet for Unilever og Novartis.

Uddannet fra CBS og Stanford.

Bor i Silicon Valley og har sønnen Lars Dalgaard Jr.