IPhones bliver fremstillet af børnearbejdere

Generelt
Eksklusivt for kunder
16. feb 2011 KL. 8:21

Ifølge Apples egne undersøgelser var der i 2010 mindst 91 tilfælde af børnearbejde på de kinesiske underleverandørers fabrikker. Fabrikkerne producerer blandt andet iPhones og iPods. Apples gennemgang af leverandørerne afslørede kun 11 tilfælde af børnearbejde i 2009.

Det skriver The Telegraph.

"I de senere år er de kinesiske fabrikker begyndt hovedsageligt at finde deres arbejdskraft hos jobbureauer og tekniske skoler. VI har erfaret, at visse af disse kilder giver jobsøgerne falsk ID, og det giver problemer for fabrikkerne," lyder det i rapporten fra Apple.

Man skal mindste være 16 år for at kunne arbejde i Kina, men flere fabrikker har vendt det blinde øje til for at få billigere arbejdskraft.

Apple skriver i rapporten, at de fabrikker som hyrer børnearbejder bliver tvunget til at dække børnenes uddannelse indtil de fylder 16 år. Apple opsagde ifølge rapporten kontrakten med en fabrik, efter selskabet opdagede, at der var ansat 42 børn på fabrikken.

Apple har et omfattende program til at tjekke sine underleverandører, og gennemgik i 2010 127 fabrikker i Kina for brud på Apples egen ansvarlighedsstandarder.

Selvom der er forbedringer at spore, overholder to tredjedele af fabrikkerne stadig ikke Apples ansvarlighedsstandarder. De lader blandt andet deres ansatte arbejde over 60 timer om ugen, uden at de får en fridag per syv arbejdsdage.

Nyhedsbureauet Direkt