Internettets vinbaron: Vi startede ikke Vivino for at blive store i Vestjylland

317903_16_9_large_820.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
13. jan 2016 KL.12:50

Vin-appen Vivino skrev sig tirsdag ind i historiebøgerne, da den 50 mand store iværksættervirksomhed modtog en af de største enkeltstående kapitalindsprøjtninger i Danmark siden finanskrisen. 

Således blev der pumpet 171 mio. kr. ind i selskabet af en investorklynge bestående af Skype-milliardæren Janus Friis, Dom Pérignon-bossen Christophe Navarre, Just Eat-stifter Jesper Buch, Podio-medstifter Tommy Ahlers og tre venturefonde. 

Verdens største

Dermed kan topchefen i Vivino, medstifter Heini Zachariassen, se tilbage på syv år, hvor hans hjertebarn er vokset fra ingenting til en global virksomhed med 13 mio. downloads, 3,5 mio. aktive brugere hver måned og kontorer i København og San Francisco. Det gør Vivino verdens største onlinefællesskab for vinentusiaster. 

"Jeg kommer fra Færøerne ved udkanten af Torshavn. En ting, jeg samlede op, efter jeg flyttede til USA, var at begynde at tænke stort. Min filosofi er, at man skal starte småt, men tænke stort. Vi startede aldrig Vivino op for at blive store i Vestjylland," siger 43-årige Heini Zachariassen, der har læst handelsadministration ved Handelshøjskolen i Slagelse.

I 2001 sprang han ud i tilværelsen som iværksætter, da han grundlagde virksomheden Virus112. Året efter startede han selskabet Bullguard, som udvikler antivirus-software. Siden 2009 har han brugt al sin tid på Vivino, der indtil videre har modtaget mere end en kvart mia. kr. i risikovillig kapital. 

Produktmand og nørd 

Der hersker heller ingen tvivl om, at der er stor respekt om den færøske it-mand i det danske startup-miljø. 

"Heini er en genial iværksætter," konstaterer Lars Andersen, general partner i Seed Capital og bestyrelsesmedlem i Vivino, tørt. 

"Han er iværksætter med stort I, selvom han nok er lidt anderledes end mig. Han er mere produktmand og nørd, og så er han meget stille og rolig. Han har ikke de samme store armbevægelser som mig. Det kan jeg måske lære noget af," siger Jesper Buch, der blev indlemmet som passiv investor i Vivino for et halvt år siden. 

"Der er totalt god karma, når man sidder på kontor med ham. Det, synes jeg, er fedt. Jeg har aldrig investeret i projekter, hvor det kun er produktet, der er godt. Det er vigtigt for mig, at jeg har det godt med personerne i virksomheden," fortsætter Jesper Buch. 

Vil selv bestemme 

Med den nye kapitalrejsning er ejerkredsen i Vivino blevet udvidet med yderligere tre aktionærer. Heini Zachariassen er dog ikke bekymret for, at han bliver kørt ud på et sidespor, hvis der pludselig opstår uenighed om strategien. 

For det er netop kunsten at kunne lægge alt andet til side og formå at bevare selvbestemmelsesretten over et projekt med venturepenge i ryggen, der ifølge serieiværksætteren er en af grundene til hans succes.

"Jeg går meget op i fokus. Det er Theis Søndergaard (medstifter af Vivino, red.) og mig, der bestemmer, og det er os, der kender virksomheden bedst. Vi lytter til folk omkring os, men det er os, der bestemmer retningen," forklarer Heini Zachariassen og fortsætter. 

"Vi får henvendelser hver dag fra folk, der vil lave noget med Vivino. Men vi takker nej til langt de fleste, for vi er fokuseret på kernen i virksomheden. Og det er, at vi vil lave verdens bedste produkt i vinbranchen. Det handler også om, at jeg efterhånden er 43 år gammel. Man får lidt mere erfaring med årene, og det er lidt nemmere, når man har prøvet det før."

Bedst i starten 


I onsdagens udgave af Børsen lufter den svenske venturefond Creandum, der af to omgang har investeret i Vivino, at man vil elske at se selskabet blive børsnoteret engang i fremtiden. 

Medejeres langsigtede målsætning får dog ikke Heini Zachariassen til at sidde nervøst i direktørstolen. 

"Jeg prøver at drømme så lidt som muligt om en exit. Det er godt at have en langsigtet plan, men det kan være meget defokuserende at tænke på en børsnotering eller exitplan. Så længe vi har fokus på at bygge en fantastisk virksomhed, er jeg sikker på, at det andet nok skal komme helt af sig selv," siger Heini Zachariasen. 

Han understreger dog, at Vivino på ingen måde bliver hans sidste projekt. 

"Min bror og jeg legede altid med legoklodser, da vi var små. Vi syntes, det var sjovt at bygge ting op, men lige så snart vi var færdige, gad vi ikke lege med det mere. Sådan har jeg det også i dag. Jeg synes, det er sjovt at bygge virksomheder op, og bagefter gider jeg ikke mere. Men vi er bestemt ikke færdige med at opbygge Vivino," slutter Heini Zachariassen.