Intense forhandlinger om EU’s næste budget: Danmark og alliancen ”de sparsommelige fire” i central rolle

396486_16_9_large_420.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
21. feb 2020 KL.15:06

Trods skeptiske meldinger fra både den danske statsminister og andre EU-ledere, så er der stadig intense forhandlinger på det ekstraordinære topmøde i Bruxelles, hvor EU-landene siden torsdag har forsøgt at nå en aftale om EU’s næste budget for årene 2021-27.

Danmark danner sammen med Sverige, Holland og Østrig alliancen ”the frugal four” eller ”de sparsommelige fire”, som kæmper for et budget på højst 1 pct. af bruttonationalindkomsten, BNI. Overfor dem står både EU-Kommissionen, Parlamentet og en række andre lande, som ønsker, at EU skal bruge flere penge.

Nyt forslag i spil

Fredag formiddag mødtes Mette Frederiksen og de andre sparsommelige landes ledere med den tyske kansler Merkel, Frankrigs præsident Macron og senere også EU-Præsidenten Charles Michel og Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Det seneste kompromisforslag fra Michel lyder på et budget på 1,074 pct. af BNI. Det er lidt større end et udspil, som det finske EU-formandskab lagde på bordet tilbage i efteråret – og den udvikling er ”de sparsommelige fire” slet ikke tilfredse med.

Men ifølge avisen Financial Times er der nu et nyt kompromisforslag i spil, hvor Merkel og Macron sammen med de sparsommelige lande foreslår besparelser for yderligere 20-30 mia. euro, så det samlede budget lander et sted mellem 1,03 og 1,05 pct. af BNI.

Siden fredag formiddag har Charles Michel holdt møder med EU-lederne i mindre grupper. Barend Leyts, som er talsmand for Michel, skriver på Twitter, at EU-Præsidenten har indkaldt alle 27 EU-ledere til et fælles møde omkring klokken 16. Og en diplomatisk kilde siger til Bruxelles-mediet Politico, at Michels team gør et forsøg på at færdiggøre et nyt forhandlingsdokument fredag eftermidag. 

Skeptisk statsminister


Ved ankomsten til topmødet fredag var den danske statsminister ellers ikke optimist.

”Vi er ikke kommet tættere på et resultat. Så min anbefaling har været, at man nu starter forfra med et nyt forslag til et budget på 1 pct.,” sagde hun og fortsatte:

”Det er selvfølgelig op til Michel og andre at vurdere. Jeg tror, at mit temperament vil være til at sige: Nu er man nået så langt som man kunne i første omgang.”

Direkte adspurgt, om der bliver brug for et nyt budgettopmøde i marts, svarede den danske statsminister: ”Formentlig”. Men nu gøres der altså endnu forsøg på at sætte skub i forhandlingerne og nå et gennembrud.