Fogh får ny dansk højrehånd i Nato

Generelt
Eksklusivt for kunder
11. jan 2013 KL.13:51
Den årlige jobrokade i Udenrigsministeriet betyder, at Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, til sommer må skifte ud i sin absolutte inderkreds i Bruxelles.

Den danske topdiplomat Jesper Vahr, der som kabinetschef har været Foghs nærmeste rådgiver og sparringspartner siden august 2009, rykker 1. august til Tel Aviv som dansk ambassadør.

Han afløses i Nato af ambassadør Kasper Høeg-Jensen. Han er i øjeblikket souschef på den danske ambassade i London, men var tæt på Fogh i hans tid som statsminister.

Skiftet fremgår af den liste over Udenrigsministeriets årlige rokade, som faldt på plads i december, men som først formelt er offentliggjort fredag.

Anders Fogh Rasmussen lader det i en skriftlig kommentar skinne igennem, hvor nært et samarbejde han har haft med begge mænd.

"Ambassadør Jesper Vahr har som min kabinetschef - min "departementschef" i Nato - været mig en uvurderlig støtte, siden jeg tiltrådte som generalsekretær i august 2009. Jeg ønsker ham al mulig held og lykke på den vigtige post som ambassadør i Israel."

Han er ambassadør Kasper Høeg-Jensen taknemmelig for, at han har sagt ja til at tage over som kabinetschef.

"Jeg har tidligere arbejdet tæt sammen med ambassadør Høeg-Jensen, der i perioden 2006-2009 var chef for mit ministersekretariat i Statsministeriet og her ydede en formidabel indsats. Jeg ser frem til at fortsætte det gode samarbejde," siger Fogh.

Jesper Vahr, der er kendt for et skarpt intellekt og samme kontante stil som Fogh, har gennem årene i Bruxelles sjældent været mange skridt fra sin chef.

Fogh håndplukkede Vahr fra posten som ambassadør i Nato-landet Tyrkiet. Netop Tyrkiets støtte var efter den danske Muhammedkrise afgørende for, at Fogh overhovedet fik jobbet.

/ritzau/