ERP i skyen giver nye betalingsmodeller

Generelt
Eksklusivt for kunder
07. mar 2011 KL.13:29
Betal for, hvad du bruger. Den afregningsmodel kan få flere varianter, efterhånden som cloud-markedet modnes, mener Peter Ulka. Han er partner i konsulentfirmaet Herbertnathan & Co, som rådgiver virksomheder om køb af forretningssystemer.

I dag er de fleste SaaS-systemer (Software as a Service) afregnet ud fra antal brugere pr. måned. Men han forudser, at vi om nogle år vil se nye modeller.

Det kunne for eksempel være betalingen for et system til at styre hele rekrutteringsprocessen, fra behovet for en ny medarbejder opstår, over jobannoncer og ansættelsessamtaler frem til ansættelsen.

"Her findes der nogle ret avancerede systemer. Imidlertid kan det dårligt betale sig at leje dem, hvis man kun skal ansætte fire mand om året. Men hvis der kommer en model, hvor man betaler en pris pr. rekruttering,

kunne den slags systemer også blive interessante for dem, der kun ansætter få folk om året," forklarer han.

Specialløsninger

Netop systemer til e-rekruttering er et godt eksempel på den type forretningssystemer, der har succes som SaaS. Det er ikke de store ERP-suiter (Enterprise Resource Planning), der kan løse alle opgaver, men specialløsninger til klart definerede områder. Det kan for eksempel være systemer til CRM (Customer Relationship Management) og HR (Human Resources).

De giver en virksomhed friheden til at vælge den bedste løsning i stedet for at skulle affinde sig med den, der indgår i ERP-pakken.

"På det område er cloud i dag altdominerende. Det fremgår også af, at da Microsoft for nylig lancerede Dynamics CRM 2011, kom systemet i cloud-versionen før den traditionelle, der installeres hos kunden," siger han.

Cloud-ERP er til de små


Både mellemstore og helt store virksomheder har taget skyen til sig, når det gælder de målrettede specialløsninger.

Taler man derimod om de traditionelle store ERP-suiter, hvor et enkelt system dækker alle virksomhedens behov, finder vi kun de små virksomheder i skyen. De bruger systemer som det danske E-conomic.

"Men de lidt større virksomheder er på vej. Det fremgår af, at der nu er stor interesse for at køre systemer som Microsoft Dynamics NAV (det tidligere Navision, red.) som en hosted løsning," siger han.

Sparer penge og besvær

De små virksomheder får efter hans mening to væsentlige fordele ved at vælge cloud-baseret ERP: Lavere pris og mindre bøvl.

"De slipper for at skulle tage stilling til valg af server, backup og andre it-problemstillinger, som de oftest ikke er gearet til. De skal bare have en internetforbindelse, så betaler de sig fra resten. Der vil som regel være en besparelse, når det gælder de små virksomheder," mener Peter Ulka.

Dyrere for de større

For de mellemstore og større virksomheder er det ikke sikkert, at cloud er billigere.

"Vi har regnet på flere projekter. Som regel bliver cloud-løsningen dyrere end den interne efter tre-fire år. Men her skal man huske, at udgiften til cloud er mere forudsigelig, her kender man sin nøjagtige pris. Det kan være sværere at forudsige, om der skal købes ny server eller anden infrastruktur om tre år," bemærker han.

Cloud kan især vise sig at blive dyrt, hvis mængden af brugere stiger voldsomt. Det kan være dyrere at tilføje en bruger til et SaaS-system end til et lokalt installeret system.

De store virksomheder er ikke gået på cloud i dag, når det gælder deres store ERP-løsninger. Det er der flere årsager til.

"De har store interne it-afdelinger, som ikke nødvendigvis er interesserede i at lægge opgaven ud af huset. Ved traditionel outsourcing kan udbyderen ofte overtage nogle medarbejdere, det er som regel ikke muligt i cloud-verdenen. Og så har der også manglet løsninger, der er egnet til de helt store virksomheders behov. Men de kommer. Jeg venter, at om fem år vil de store C20-virksomheder også køre ERP i skyen," siger Peter Ulka.

Han venter, at de vil købe løsningerne hos de samme virksomheder som i dag. Det er firmaer som SAP, Microsoft, Oracle og andre.