Erik Damgaard & mulighedernes monster

Generelt
Eksklusivt for kunder
02. feb 2015 KL.14:36

BAGGRUND - Et spørgsmål melder sig, hvad var det, der ramte Erik Damgaard?

På skærmen lyser et billede fra 2002. Solen skinner, hækken er grøn, og den nye Porsche 911 er lige blevet vasket. Med andre ord en helt almindelig dansk forårsdag i Hellerup.

En afslappet Erik Damgaard med trimmet fuldskæg og kortærmet skjorte står ved den funklende bil, som han har fået af sin kone i 40-års-fødselsdagsgave, og vinker smilende. Inden længe vil asfalten under ham begynde at dirre.

Han vinker farvel til sine to små børn, der er på vej i skole. De vinker sødt tilbage, for det gør børn i Hellerup, især på billeder. Måske vinker han også uden at vide det farvel til noget andet end ungerne på det billede.

Han ligner en mand med overskud. Også et overskud ud over den milliard kroner, han få måneder senere vil have på kontoen. Sidst på sommeren vil Bill Gates lande sin privatjet hos de to danske brødre Erik og Preben fra Bagsværd og købe softwarevirksomheden Navision, deres livsværk.

På billedet har Erik Damgaard ingen anelse om det monster, der kommer mod ham med 305 kilometer i timen længere nede ad vejen. Samme fart som porschen kan presses op på, når han ræser over Fyn på E20.

Lad os sige det, som det er, Erik nåede færgen, og hvis man kan sin danske litteraturhistorie, så er man klar over, hvad det betyder. Billedligt talt, naturligvis.

Monsteret vil brage frontalt ind i ham, bagefter vil den danske mediemaskine komme og feje ham op fra vejbanen, gennemtygge ham og spytte ham ud, når der ikke er flere skandalelunser at suge af knoglerne. Han vil rejse sig som et menneske, der ikke er til at genkende og vakle videre af sted. Fire år senere vil han være nået frem til byretten i Odense.

Skægget er væk, og det er overskuddet også. På alle måder. Konen og børnene er flyttet, milliardærtitlen slettet fra visitkortet og han forsøger at forklare det ganske naturlige i, at han har hjulpet sin nye kone med at skrue toiletbrædder fast på hendes forskellige bordeller rundt omkring i landet.

*


Når man spørger i eksmilliardærens bekendtskabskreds er de ikke i tvivl om, hvem der torpederede Erik Damgaards liv: Anni Fønsby, tidligere Playboy-model og skobutiksindehaver, er kvinden, der lagde ham ned, først i sengen og siden i vejkanten. Men det er sv��rt at tro dem.

”Jeg ved ikke, hvad hun kan af narrestreger, men der må være noget, hun kan, hæ hæ,” siger en tidligere forretningspartner lummert, da jeg ringer til ham for at få min bid af skandalen.

Manden taler frit fra leveren med slet skjult begejstring over at spille med i historien, der er på alles læber. Måske er han også godt tilfreds med, at jeg ikke spørger til hans egne forretninger, der heller ikke har det for godt.

Det er den samme historie, man kan få over alt. At Erik blev offer for en monstrøs femme fatale, der forførte IT-nørden uden en chance. Selv om der unægtelig må være en betragtelig dødvægt i den tidligere Playboy-model, så kan det ikke være hele forklaringen.

Det lyder for enkelt til at være sandt, og er det formentligt også. Spørgsmålet er, om der overhovedet længere findes en sandhed i historien om Erik Damgaard. Den har forladt virkeligheden og fået sit eget liv. Billedet er blevet til virkelighed og virkeligheden er blevet ligegyldig, som den franske filosof Jean Baudrillard ville have udtrykt det.

Femme fatale-forklaringen er bekvem for forretningspartneren i den anden ende af røret. På den måde slipper han og mange andre finansdesperadoer for historien om, hvordan Erik Damgaard, vadede lige ud foran dem med cowboybukselommerne bugnende af en milliardformue. De blokerede ikke bremserne, men tog sigte og huggede speederen i bund mod manden, der slingrede smilende rundt på vejbanen foran dem.

”Når man får så mange penge mellem hænderne, melder der sig pludselig en række personer, der gerne vil hjælpe én med at bruge dem. Man bliver unægtelig noget mere feteret, end tidligere. Det har Erik Damgaard også oplevet, og det har ikke ubetinget være godt for ham,” konstaterer en anden bekendt.

*


Det var mulighedernes monster, der ramte Erik Damgaard. Der er ikke de store grænser for, hvad man kan, når man står med en milliard kroner i hånden, som Erik gjorde, efter Bill Gates havde været forbi.

I årevis havde han levet foran computerne i kælderen, hvor han programmerede succesfulde regnskabsprogrammer, som Preben trådte frem i rampelyset og solgte.

”Det er sørgeligt, hvad der er sket med ham, sørgeligt. Men vi kender ham egentlig ikke fra dengang, han sad jo mest bare nede i kælderen med uldne underbukser på og trykkede på knapper,” siger en af de store kanoner i den danske finansverden med bedemandsmine, mens han ryster tungsindigt på hovedet, så man bliver bange for at det skal trille ned ad skuldrene.

Erik og Preben var enige om rollefordelingen, ingen sure miner, fortæller alle. Mens Preben skøjtede scenevant rundt på de bonede gulve i kjole og hvidt, foretrak Erik at slå sig løs i firmaets fredagsbar i åbenstående skjorte og give den som den energiske ejer af biksen. Men måske gemte der sig lysten til noget mere lige under overfladen på IT-nørden, når han begejstret råbte skål til personalet.

”Ved fusionen mellem Damgaard Data og Navision i 2000 blev det meget tydeligt, at det var Preben og Jesper Balser, der kørte firmaet. Erik savnede måske anerkendelse for sin programmering. Da der blev solgt, ville han blomstre op og selv gå ud at lave forretninger, der skulle frem i rampelyset,” mener en bekendt.

Forretningerne kom godt fra start for Erik, der satte penge, rigtig mange penge, i nye spændende virksomheder med en strålende fremtid.

”Pludselig var han det dobbelte værd af broderen, og det kan da godt være, at han så mente, at han kunne gå på vandet. Og det var jo mange mennesker omkring ham til at bekræfte ham i hans succes,” vurderer en bekendt.

Folk beskriver en stadig mere egenrådig og fandenivoldsk Erik Damgaard de seneste år. Han ville bestemme, og var andre uenige i hans beslutning, så gik han selv, uden dem.

*


Hvordan det i dag nøjagtigt står til i Erik Damgaards privatøkonomi er et regnestykke for viderekomne. Pengene er spredt i en række selskaber både i Danmark og udlandet. Men han er næppe længere det dobbelte værd af broderen, når alle tal er lagt sammen.

De seneste regnskaber fra de fællesejede selskaber Damgaard Company A/S og Erik Damgaard Porteføljeinvest A/S i Danmark viser, at der lige nu ligger 415 mio. kr. i kassen i selskabet, som Erik er største aktionær i, mens Prebens selskab har 632 mio. kr. i kassen.

Eriks helt store investering var vindmølleeventyret Greentech Energy Systems. Det kunne ligne et forsøg på at skabe et nyt livsværk i en helt anden boldgade end tidligere. Men Erik Damgaard får ikke mulighed for at se sit nye barn vokse op på nærmeste hold - aktierne er solgt, fordi Nordea gerne så Damgaards gæld på en milliard kroner til dem indfriet med det samme.

Det står klart, at Erik er kravlet tilbage i kælderen. Lillebror Preben og dennes nabo, finanskongen Henning Kruse Pedersen, har påtaget sig opgaven med at rydde op i økonomien.

Uanset hvad der står på kontoen, når Erik Damgaard tjekker sin netbank, så peger vennerne på, at erkendelsen af, at vandspejlet ikke kunne bære, har ramt hårdt.

”Han er mærket af, hvad der er sket. Man ser ham ikke. Selv om han stillede sig frem foran pressen uden for byretten med et smil, skal man ikke tage fejl af, at har behov for at reflektere lidt over, hvordan man kommer så hurtigt fra at have en familie og Danmarks dyreste hus til der, hvor han befinder sig nu,” fortæller en bekendt.

Tom Kristensen skrev for 80 år siden om skibskatastrofer og pludselig død, i Erik Damgaards historie er katastrofen udløst af pludselig rigdom og uendelige muligheder.

Artiklen er baseret på interviews med en række kilder med nært kendskab til Erik Damgaard samt artikler fra dagbladet Børsen, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten