Energi fra vindmøller og solpaneler kan gemmes

254900_16_9_large_452.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
31. mar 2013 KL. 9:58
Så kom den endelig, den metode, der kan opsamle og gemme energi fra vind og sol til senere brug.

Det er canadiske forskere, der står bag den banebrydende opdagelse.

To forskere ved Universitetet i Calgary rapporterer i tidsskriftet Science, at de har opfundet en relativt billig måde at bruge rust til at fungere som en katalysator til at opfange energi gennem elektrolyse af vand.

"Dette gennembrud giver en relativt billigere metode til at lagre og genbruge el produceret fra vindmøller og solpaneler," siger Curtis Berlinguette, der er professor i kemi på universitetet.

"Vores arbejde er et afgørende skridt til at realisere en en storstilet, ren energiøkonomi," tilføjer han.

Simon Trudel, der er assisterende professor i kemi, siger, at opdagelsen "åbner op for en helt nyt måde på, hvordan man kan lave katalytiske materialer".

"Vi har nu en stor ny fundament for opdagelse," siger han.

De to forskere har allerede taget forskud på deres opdagelse. De har etableret en virksomhed, der skal kommercialisere deres elektro-katalysatorer.

De anvendes som katalysatorer til at skabe en kemisk reaktion, der omdanner strøm til energi ved at spalte vand til hydrogen og oxygen, som derefter kan lagres og gen-omdannes til elektricitet, når der er brug for det.

Katalysatorer er typisk fremstillet af sjældne og dyre metaller.

Men Berlinguette og Trudel afveg fra fra dette princip ved hjælp af fælles metalforbindelser eller oxider, såsom rust, der opnåede de samme resultater som dyrere metaller.

Forskerne forventer at have et kommercielt produkt på markedet i 2014.

Til private hjem forventer de at have prototype katalysatorer klar til test i 2015. Den vil blive designet til at kunne give private hjem den energi, der er behov for.

AFP/ritzau/