Ekstrem rigdom i Tyrkiet

259409_16_9_large_476.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
10. jun 2013 KL. 8:22

Tyrkisk erhvervsliv ejes af nogle af verdens rigeste familier – samtidig er der fortsat stor fattigdom i andre dele af samfundet.

Det er især tyske biler, der viser noget om velstanden i dele af den tyrkiske befolkning. BMW, Mercedes og Audi er i høj kurs blandt tyrkerne, og ses overalt i gadebilledet.

Mange af dem er i en klasse, der stort set aldrig ses i Danmark – hvor der ligger seks- eller ottecylindrede maskiner ude under motorhjelmen.

Ekstremt rigdom

Dele er den tyrkiske befolkning er ekstremt rig. Omkring 80 familier er ejere af betydelige del af tyrkisk erhvervsliv – mange af dem med rødder tilbage til det osmanniske imperium, der faldt sammen efter 1. verdenskrig.

De rige familier har normalt bygget enorme konglomerater op, der beskæftiger sig med en bred vifte af aktiviteter.

En af de tre største private virksomheder, Dogus, har f.eks. 25 selskaber, der beskæftiger sig med alt fra energi, medier, bankdrift og bilforhandling til ejendomme, detailhandel og restaurationsdrift.

Selskabet har aktiver for 613 mia. kr. – ejet af Tyrkiets rigeste mand Ferit Sahenk.

43 på listen

På den nyeste liste fra magasinet Forbes over verdens dollarmilliardærer havde Tyrkiet 43 med på listen, og lå suverænt højest i området Mellemøsten og Afrika. Lande som Sydafrika, Saudiarabien og Israel lå markant under.

Den almindelige tyrker er i øvrigt ikke ked af at bruge penge.

Regeringen har erkendt, at opsparingen i befolkningen er for ringe. Befolkningen køber mange udenlandske forbrugsgoder for lånte penge – forbrugslån med kort løbetid.

Regeringen forsøger at dæmme op for udviklingen med aktiv pengepolitik og krav til bankernes valutareserver.

Tilsvarende fattigdom

Den ekstreme rigdom i dele af det tyrkiske samfund går hånd i hånd med en tilsvarende fattigdom i andre dele af samfundet.

Den såkaldte GINI-koefficient, der sætter tal på samfundets indkomstfordeling ligger på 0,41, hvilket er højt, og viser en stor forskel mellem rig og fattig.

I OECD-landene som helhed ligger gennemsnittet på 0,32. I Danmark ligger den på 0,25, og Tyrkiet overgås i OECD-landene kun af Chile og Mexico, der har endnu større uligheder i befolkningen.