Efter armlægning med Storbritannien: Sag mod Sanjay Shah skal køre i Danmark

391341_16_9_large_527.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
15. nov 2019 KL.16:18
I tilfælde af at der bliver rejst en straffesag i kølvandet på udbytteskandalen, kommer den til at køre ved en dansk domstol.

Det har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International kriminalitet (SØIK) netop aftalt med blandt andet den britiske anklagemyndighed.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet til Folketingets Skatteudvalg, at de britiske og danske myndigheder har haft drøftet, hvor hovedforholdet i givet fald skal føres. 

“Rigsadvokaten har oplyst, at Danmark og Storbritannien efter en samlet vurdering af sagen nu er blevet enige om, at denne del af sagen på nuværende tidspunkt bør forankres i Danmark. Storbritannien vil også fremadrettet bistå Danmark med efterforskningen,” fremgår det af svaret fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Der er endnu ikke rejst tiltale mod nogen personer i sagen, der efterforskes i et tæt samarbejde med politiet i Storbritannien, Tyskland og Belgien. Efterforskningen foregår blandt andet via Eurojust, der har hovedsæde i Haag.

Dansk forankring skal sikre fremdrift


De danske myndigheder anser den Dubai-baserede britiske finansmand Sanjay Shah for at være bagmanden bag størstedelen af den formodede svindel for i alt 12,7 mia. kr. i refusion af udbytteskat. En række af hans britiske firmaer er desuden stævnet i sagen. 

Hos SØIK, også kaldet Bagmandspolitiet, forklarer den fungerende chef Kirsten Dyrman, at forankringen af sagen i Danmark skal sikre maksimal fremdrift. 

“Britiske og danske myndigheder er enige om, at retsforfølgningen af det spor, der handler om klart den største del af bedrageriet, på nuværende tidspunkt bør forankres i Danmark for at sikre størst mulig fremdrift i forhold til at få stillet bagmændene til ansvar for den formodede svindel. Storbritannien vil fortsat deltage i den fælles efterforskning af dette spor i udbyttesagen og vil også fremover bistå Danmark med efterforskningen af sagen med uændret styrke,” skriver hun i et mailsvar.

Afviser påstand om svindel

SØIK har efterforsket sagen om svindel med udbytteskat siden august 2015. Dengang fik politiet en anmeldelse fra Skat om, at amerikanske pensionskasser ulovligt var blevet brugt til at tilbagesøge udbytteskat for 6,3 mia. kr. Siden er beløbet steget til 12,7 mia. kr., og den formodede svindel har også ramt flere andre lande.

Sanjay Shah, har erkendt, at hans virksomhed alene har trukket ni mia. kr. ud af Danmark i komplekset, men mener ikke, at det er ulovligt.

Børsen arbejder på at få en kommentar fra Sanjay Shah.