Det umulige lykkes for is-miniput på Skarø

null

268692_16_9_large_329.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
23. okt 2013 KL.22:30
”Det går slag i slag, må man sige." Den er ydmyg, men optimismen fornægter sig ikke hos Martin Jørgensen, der sammen med hustruen Britta Tarp driver virksomheden Is fra Skarø.

De økologiske gourmet-is produceres på parrets egen gård i midten af Skarø By, og er blevet en overraskende millionsucces.

Produktionen, der til at begynde med foregik ude i bryggerset, er efterhånden vokset til at omfatte containere i baghaven, og det er langt fra nok til at matche efterspørgslen. Kunderne strømmer til, og Is fra Skarø leverer nu til 90 forhandlere. Dagligt kommer der flere til, og omsætningen er fordoblet på et år.

"Det er blevet alt for småt, og vi arbejder hårdt på at udvide, så vi kan begynde at levere til de mange kunder, vi har," siger Martin Jørgensen, stifter og adm. direktør i Is fra Skarø.

Dermed går han og hustruen mod strømmen. Ifølge regeringens vækstteam er det inden for fødevaresektoren, at der bliver skabt færrest nye virksomheder herhjemme.

Jagter investorer

Martin Jørgensen erkender, at det har været en hård start, men nu glider det i olie, og han er gået på jagt efter investorer, der kan spytte penge i at bygge produktionen større.

"Jeg har ikke haft tid til at arbejde målrettet på det, men alligevel er vi blevet kontaktet af to investorer fra USA, der er interesserede," siger Martin Jørgensen.

Han stiftede Is fra Skarø i 2005 med sine egne penge. Alt i alt har han lagt 1,5 mio. kr., og virksomheden har kørt med underskud de første par år. Det er slut nu, og for første gang udbetaler Martin Jørgensen også løn til sig selv i år.

"Vi omsætter i år for 3,5 mio. kr. i år – det er mere end dobbelt så meget som sidste år," siger han.

Eksportsucces

30 pct. af omsætningen i Is fra Skarø kommer fra eksport, og kunderne tæller noget så forskelligt som en større delikatessekæde i Ukraine til Den blå planet i København.

En af virksomhedens største succeser er en sorbet-is, der smager som en Singapore sling. Den leverer Is fra Skarø for tredje år i træk 755 af til Singapore Airlines, der serverer isen på afgangene ud af København.

Hjertebarnet er special-is

Martin Jørgensen ser samtidig store muligheder for et helt andet marked. Hjertebarnet er det, han kalder special-is. Fordi Skarø-isene er sødet med birkesaft, sukkertang og friske bær fra de danske øer er de så sunde, at der er et marked i sundhedssektoren, mener han.

"Isene indeholder mange proteiner. Blandt andet er kræftsyge, der mange gange ikke har lyst til at spise på grund af kemoterapien, glade for vores is," siger Martin Jørgensen.

20 hospitaler og hospicer har allerede set fordelene og er nu kunder, forklarer han

Trods succesen er det dog ikke blevet til mere end fire fastansatte i virksomheden.

"Det der afholder os fra at udvide produktionen og ansætte flere er, at vi mangler de sidste økonomiske ressourcer," siger Martin Jørgensen, der foruden produktionen driver en iscafé på Skarø.

Faldt for Skarø


Et sted han i øvrigt faldt for ved første øjekast.

"Jeg købte denne her ejendom på Skarø uden at få lov af konen. Jeg måtte satse på tilgivelse frem for tilladelse," griner virksomhedsejeren.

Forhistorien pegede ellers i en helt anden retning.

Martin Jørgensen har en fortid som planteskoleejer, men mistede en del penge på en brand. Han købte gården på Skarø i 2000.