Den stinkende penisblomst blomstrer igen i København

null

325407_16_9_large_237.jpg
Generelt
Eksklusivt for kunder
01. jun 2016 KL. 6:12
Den falloslignende blomst med det lidet mundrette latinske navn Amorphophallus titanum har flere gange skabt kø uden for Botanisk Have i København.

Og nu gør den botaniske superstjerne det måske snart igen. Ud på aftenen tirsdag kan den såkaldte penisblomst være helt foldet ud.

Der kan faktisk gå op til 15 år mellem blomstringerne. Men det er tredje gang inden for seks år, at denne blomst blomstrer i København. Hvorfor er der ikke noget klart svar på, siger gartner Rasmus Kloster i en pressemeddelelse.

"Det sker, fordi vi er usædvanligt heldige. Vi har et genetisk pragteksemplar, og den bliver passet og plejet efter bedste evne." 

"Jeg giver nogle gange planten en hjemmelavet gødningscocktail, som jeg helst ikke vil afsløre indholdet af. Men den gavner helt sikkert planten." 

Dog er det ikke kun gartnerevnerne, der spiller ind, medgiver Rasmus Kloster.

"Generne spiller en stor rolle. Og nu, hvor den blomstrer for tredje gang på seks år, og vi næsten kan stille uret efter den, vil jeg slet ikke blive overrasket, hvis den blomstrer igen om to år."

Blomsten vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien og er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige lugt.

Lugten skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Planten vokser med ti centimeter om dagen, og i år bliver den endnu højere end sidst, spår Rasmus Kloster. Men det bliver endnu ikke til en verdensrekord.

"Jeg sigter efter, at vi en dag slår verdensrekorden på tre meter og 11 centimeter, men det bliver ikke denne gang. Til gengæld forventer jeg, at blomsterstanden bliver højere end sidst, formentlig lidt over to meter," siger gartneren.

/ritzau/