Danskere har europarekord i jobskift

Generelt
Eksklusivt for kunder
31. okt 2009 KL. 8:58
Danskerne har europarekord i at skifte job, skriver Politiken lørdag. "Det ligger i vores kultur, at det er positivt at skifte job. Folk, der holder 25-års jubilæum, er jo nærmest lidt pinlige og skal helst kunne forklare sig," siger professor Per Kongshøj Madsen, Aalborg Universitet til Politiken.

Han er også formand Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og har endnu et bud på de mange jobskifter.

"I den danske flexicurity-model er det let at fyre folk, men det betyder omvendt også, at virksomhederne tør ansatte folk, fordi de jo kan komme af med dem igen. På den måde spiller kultur og systemer sammen," siger Per Kongshøj Madsen til Politiken.

800.000 jobskift om året

Hver fjerde dansker eller op mod 800.000 danskere skifter hvert år job, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). En stor undersøgelse fra Europakommissionen viste for et par år siden, at danskerne i gennemsnit har seks job i løbet af et arbejdsliv.

Svenskere og briter skifter næsten lige så ofte job, mens østrigere har tre job i løbet af et arbejdsliv. Grækere og italienere skifter job lidt oftere end østrigere, men stadig kun halvt så ofte som danskere.

Samtidig viser kortlægningen fra Europakommissionen, at 72 procent af danskerne mener, at det er positivt at skifte job en gang imellem. Omvendt mener blot hver femte græker, at det er en god idé at skifte job med mellemrum.

De mange jobskifter gør Danmark rigere, vurderer arbejdsgiverne.

"Danmarks velstand afhænger af, at vi er parat til at omstille os. Og det er de mange jobskift udtryk for," siger chefkonsulent Erik Simonsen fra DA til Politiken.

Kilde: Politiken