Cloud Computing for dummies

Generelt
Eksklusivt for kunder
01. feb 2011 KL.11:32
Mange har brug for en helt jordnær forklaring af cloud computing, eller hvad vi på dansk kalder skyen, og hvad det betyder for både forbrugere og virksomheder. Den kommer her.

Godt nok er cloud computing, hvad vi på dansk kalder skyen, rigtig svært at definere – selv for de eksperter, der arbejder med teknologien til daglig.

Men basalt set kan det beskrives som det seneste stadie i internettets udvikling, og giver mulighed for at alt lige fra rå computerkraft til programmer, kommunikation, forretningsprocesser og en hel IT-infrastruktur kan leveres som en tjeneste lige meget hvor og hvornår du har brug for det.

Ideen er at droppe harddisken

Ideen bag cloud computing er, at du skal have adgang til alle dine filer, programmer og tjenester – ja, hele dit digitale liv – fra en hvilken som helst computer eller bærbar enhed, så længe du bare er koblet til nettet. Altså helt uden at gemme noget direkte på computeren.

En god måde at forklare det på er med e-mail. I stedet for at du får din e-mail leveret til én computer og har den liggende på harddisken, så lader du den blive ude på nettet – ude i skyen – og får den leveret når du har brug for den.

Det betyder, at du har adgang til din e-mail lige meget om du sidder derhjemme, på arbejde, er i udlandet på hotel eller tjekker den på farten via din mobiltelefon.

Eller tænk på alle dine vigtige dokumenter og regneark. I stedet for at have dem liggende på én computer, så lader du dem blive i skyen, og får du indbrudstyve eller ildebrænd, så behøver du ikke bekymre dig om at miste vigtige data.

Altid tilgængelig og følger dine behov

Ideen om cloud computing, skyen, er opstået fordi alle nu har en hurtig og stabil forbindelse til nettet, og fordi vi nu er i stand til at lade mange brugere dele om store puljer af fælles ressourcer. IT bliver noget vi bare forbruger på linje med strøm, vand, internet og andre ressourcer.

Teknologien kan bruges til alverdens opgaver, eksempelvis kan et firma placere sine vigtige arbejdsprogrammer og forretningsprocesser i skyen, så virksomheden ikke selv skal investere i dyre servere, købe softwarelicenser og betale en IT-afdeling for at få det hele til at spille sammen.

I stedet købes der adgang til de nødvendige tjenester på abonnementsbasis fra en cloud-udbyder, og på den måde kan IT gøres til en nogenlunde forudsigelig driftsomkostning.

Cloud giver fleksibilitet

Cloud computing giver dig fleksibilitet, og er normalt kendetegnet ved at kunne skalere op og ned med dine behov.

Hvis vi eksempelvis tænker på en billetsalgstjeneste på nettet, så har den normalt ingen problemer med at klare kundernes behov undtagen i specielle situationer, hvor tusindvis af brugere prøver at få fat i billetter til efterspurgte sportsbegivenheder eller koncerter.

Her giver det mening at lægge hele systemet op i skyen og køre på en gigantisk serverfarm, hvor der er næsten uendelig kapacitet.

Alternativet er, at firmaet selv skal investere i dyre domme i en stor maskinpark i kælderen, der alligevel står og kører i tomgang det meste af tiden.

Betaler kun for det man bruger

Ideen med cloud computing er også, at det skal være nemt at få adgang til tjenesterne uden at du skal igennem en langsommelig og kompliceret proces.

Du beder om at få adgang til rå computerkraft, et program, en bunke lagerplads eller en kommunikationsløsning, og når du er færdig, så kan du lukke for pengekassen igen. Som oftest fungerer cloud-baserede tjenester også på den måde, at du kun bliver faktureret for de ressourcer som du bruger.

Kan man stole på skyen?

Der er udfordringer ved at omfavne skyen, ikke mindst hvad angår sikkerhed.

Lægger du som forbruger din e-mail, dine vigtige filer, feriebillederne og musiksamlingen op i skyen, så er det vigtigt at sikre at kun du og dine nærmeste kan få adgang.

Det samme gælder selvfølgelig virksomheder, der ofte føler sig nervøse ved ikke at have følsomme data, programmer og processor lagret og kørende i eget hus.

Det er også vigtigt at finde ud af hvad regler og lovgivning siger om håndtering og lagringen af følsomme data, og hvordan sikrer dig at den pågældende lovgivning overholdes.

Køber du som forbruger eller virksomhed adgang til en masse tjenester i skyen hos en cloud-udbyder, så kan du potentielt også stå med et stort problem, hvis du på et tidspunkt vil skifte til en anden udbyder.

Du risikerer nemlig, at der bruges forskellige standarder, og at du derfor er låst fast eller skal betale i dyre domme for at lade en ekspert få dine data og systemer over på den nye platform.