Cloud computing en trussel mod mange IT-firmaer

Generelt
Eksklusivt for kunder
09. feb 2011 KL. 9:59

IT-virksomheder på stribe risikerer inden for få år at lide skibbrud på stribe i form af konkurs, opkøb til spotpris eller lignende, hvis ikke de forstår at ride med på den bølge, der for øjeblikket er i fuld gang, og hvor et af mantraerne hedder cloud computing.

Den øverste chef for IT-analysevirksomheden Gartners analyseafdeling i hovedkvarteret i Connecticut, Peter Søndergaard, er meget bevidst om ikke at tage det ellers hyppigt anvendte udtryk paradigmeskifte i sin mund, men betegner de forandringer, der for øjeblikket sker på IT-markedet, som led i en lineær udvikling, der ret beset blot er en videreudvikling af servicebranchen.

Men på trods af det lineære kræver kombinationen af forskellige udviklingstendenser i den grad, at IT-virksomheder skal klynge sig fast til udviklingen, hvis de ikke vil falde af i farten.

"Der er fire tendenser, der vil præge udviklingen inden for anvendelsen af IT over de nærmest kommende år. Det er cloud computing, anvendelsen af sociale medier i forretningssammenhæng, kontekstbetinget brug af IT samt analyse, herunder mønsterbaseret strategi," siger Søndergaard.

Stor udfordring

Set med Gartner-direktørens øjne ligger der, både for virksomhederne generelt og for de IT-virksomheder, der skal leve af at sælge deres produkter, serviceydelser og knowhow, en stor udfordring i at kunne kombinere de fire udviklingstendenser på den optimale måde for at kunne stå sig i den fortsat mere globale og intensive konkurrence.

Ved en konference om IT-udfordringerne i 2011, arrangeret af interesseorganisationen Dansk IT, trak Peter Søndergaard forleden et eksempel frem på en japansk mobilapplikation, der på én og samme gang udnytter to af de fire definerede udviklingstendenser.

"Et i øvrigt meget traditionelt og måske lidt støvet japansk forsikringsselskab, Tokyo Marine & Fire, har udviklet en mobil-applikation til golfspillere, der kan forsikre dem i tilfælde af gaveforpligtelser i forbindelse med golfspillet," siger Søndergaard.

"Applikationen bliver aktiveret, hvis brugeren af mobiltelefonen er inden for en bestemt radius fra en golfbane, og der derfor kan være en vis sandsynlighed for, at han skal ud at spille golf. Her bliver kunden så tilbudt at tegne en endagsforsikring mod de gaveudgifter, der hurtigt kan snige sig op i størrelsesordenen 300.000 kr. skulle man være så dygtig at få hole-i- one," forklarer Søndergaard om et oplagt eksempel på et helt nyt forretningsområde, som forsikringsselskabet har defineret, og som omfatter brugen af nogle af de seneste teknologier på IT-området.

Amazon-vækst på 17 pct

Som et andet eksempel nævner han internetboghandlen Amazon, der i fjerde kvartal 2010 havde en vækst i omsætningen på 17 pct., hvor den gennemsnitlige vækst i det marked var 2-3 pct.

"Amazon har udviklet en mobilapplikation, man typisk kan benytte, når man står i en boghandel og overvejer købet af en bog. Ved at tage et billede af bogen kan man lynhurtigt få svar tilbage på, hvor meget Amazon sælger den samme bog for, og hvor hurtigt man vil kunne modtage den. Og har man ellers sat sin telefon op til det, er man kun et enkelt klik fra også at have købt bogen," fortæller Søndergaard.

Han tilføjer, at Amazon til det amerikanske marked har lanceret en abonnementsordning, så alt hvad man køber her i løbet af et år – med undtagelse af store ting i køleskabsklassen – bliver sendt til modtageren for en samlet pris på 70 dollar (382 kr.).

Samtidig med at den hastige udvikling kan være en trussel mod de IT-virksomheder, der ikke forstår at omstille sig i tide, understreger Peter Søndergaard, at det samtidig åbner for nye aktører på et hidtil ikke eksisterende marked.

"Hele diskussionen om cloud computing og om det skal være »private cloud«, »public cloud« eller en kombination, er slet ikke slut. Og hvis en virksomhed benytter en kombination af flere forskellige public cloud-tjenester vil der være udfordringer i at få dem til at fungere sammen. Her er et område, hvor der vil være store muligheder for en slags »cloud-brokere«, der kan fungere som mellemmænd mellem cloud-udbyderne og de virksomheder,« der i sidste ende vil benytte cloud computing," forudser Peter Søndergaard.