Bøger: Dansk turisme på operationsbordet

Generelt
Eksklusivt for kunder
24. feb 2012 KL. 9:49
Knivskarp diagnose og streger frem mod en løsning. Eskild Hansen er blandt turisme-Danmarks mest vidende og dygtigste iagttagere. Hans analyse af turismen i Danmark i ”Et land med kant” er måske den bedste nogensinde.

Bedømmelse:Med en baggrund fra Erhvervsministeriet og Wonderful Copenhagen og senest med mere end ti år som fri agent med speciale i strategiudvikling og erhvervsanalyser for en bred kreds af aktører i turismen i Danmark, har Eskild Hansen alle forudsætninger for sin personlige beretning og invitation til debat.

Det er det, der med egne ord er varebetegnelsen for hans nye bog ”Et land med kant”; personlighed og debat.

Dyrt, provinsielt og regnfuldt

Analysen først: Danmark er for lille til at bide skeer med de store, for dyr for det brede publikum og for bange for at være særlig og skille sig ud. Samtidig – forstår man – er turismens aktører i Danmark præget af intern splid.

Og fokus er på rammebetingelser, der ikke er til at rokke, og kritik af markedsføringen af herlighederne.

Det er befriende, at Eskild Hansen tager bladet fra munden og kalder en skovl en skovl: ”Vores glæde over at komme på internationalt TV, beværte (og finansiere!) et internationalt mesterskab er nærmest komisk provinsiel.”

Produktets – Danmarks - attraktivitet er til at overse. Sandheden er, at Danmark ligger lavt på alle seriøse rankings, og vores betydning for verdens kulturarv er minimal.

Vores natur er på det jævne, det regner, og her er dyrt. Hansen positionsbestemmer i et helt kapital på glimrende vis dansk turisme.

De liberale der ikke er liberale?


Eskild Hansen opridser i bogen et interessentbillede for dansk turisme. Han finder tre fraktioner. Dels en konservativ- og nationalromantiske interesse, der ser turismen som et udstillingsvindue for Danmark, og har ”skabelsen af monumenter og museer i international klasse som mål”.

Dels arbejderbevægelsen, der med arbejdsmarkedets feriefond og interesser i feriecentrene har det brede fokus, hvor det ikke ”må være for fint”.

Endelig en såkaldt globaliseringsglad og liberalt tænkende koalition. Koalitionens logik er ifølge Hansen næsten statskapitalistisk, hvor det offentlige skal subventionere strategisk infrastruktur (flyforbindelser, kongrescentre), sports- og kulturevents og medier med videre.

Beskrivelsen er meget rammende og ifølge Eskild Hansen er det naivt at tro, at vi kan købe os til synlighed og attraktivitet. Ikke desto mindre dækker koalitionen væsentlige kræfter i dansk turisme.

Men strengt taget er den ”globaliseringsglade og liberale” koalition vel snarere en centrum-venstre position? Der er ikke meget liberalt gods at finde her.

Parallellen til andre erhvervsområder er lige for. Her er den liberale position skeptisk overfor tilsvarende ”picking the winners” -strategier og ’aktivistisk erhvervspolitik’, hvor embedsmænd, interesseorganisationer og halvoffentlige institutioner lever af at udtænke initiativer, som skal sikre Danmarks velstand.

Uden for turismen er nogle af de oftest nævnte fremtidige vinderbrancher cleantech og grøn energi. Her kan succes’en diskuteres. Tænk på Vestas.

Hvis vi bliver i turismen er den liberale positions synspunkt, at det faktisk ér kedelige rammevilkår som moms og omkostningsniveau, der er nøglen til vækst. Se bare på statistikkerne for Tyskland og Sverige, der i dag løber fra Danmark.

Danmark er ikke kun markant dyrere for sammenlignelige produkter. I Danmark er man i særklasse (turisme-)erhvervsfjendtlige, da virksomheder helt uhørt kun i beskeden grad kan få refunderet momsen på hotel og konferenceomkostninger m.v.

Luksus eller niche?

Undertitlen til bogen er ”brikker til en udvej for dansk turisme”. Var der nogen der evnede at lægge hele puslespillet, ville en elefantorden være passende. Eskild Hansen giver en række gode bud, som turismeaktører med fordel kan studere.

Blandt Hansens løsninger er at forlade det blodrøde ocean og svømme over baljen, hvor Danmark alene ”skal være destinationen for de mest forvænte og krævende turister”.

Men er problemet ikke, at vi ikke har produktet? Og i det omfang der er lommer med attraktionskraft er det værd at bemærke, at værelseskapaciteten på Ruths Hotel, Svinkløv, Falsled Kro, Dragsholm Slot og Molskroen er langt mindre end ét gennemsnitligt Four Seasons Hotel i Dubai?

Vel at mærke tilsammen! Og hvis vi lægger siddepladserne sammen på alle Michelinstjerne restauranterne i København, kan vi langt fra bespise passagererne på bare én Airbus A380.

Ifølge Hansen er Danmark ”…et ekstremt avanceret samfund, der taler til den internationale elite”. Men argumenterne for, hvad Danmark på produktsiden reelt kan tilbyde de velbeslåede kræsenpinde fortoner sig desværre i argumenter om vores designede samfundsmodel m.v.

Løsningerne tager sine steder karakter af ønsketænkning. Hansen foreslår f.eks., at ”vi går i fodsporene på Arne Jacobsen og etablerer 20 strandanlæg i arkitektonisk verdensklasse”. Måske er det fordi det i skrivende stund er iskold februar, at forslaget skurrer i øjnene…

Der hvor Hansen til gengæld har en stærk pointe er, at i globaliseringen er fokus på nicher vejen frem. Også her er turismen ikke ulig andre erhvervsområder – tænk bare på hele ”Long tail” – diskursen. Hansen nævner f.eks. Klitmøller, der er verdensklasse for surfere. Men det er nu ikke her, vi skal finde døgnforbrug i den høje ende.

Når man inviterer til debat, så får man en replik. Også i boganmeldelsen. Der skal til gengæld kvitteres med fire store stjerner og et ønske om, at Eskild Hansens bog får den brede udbredelse den fortjener.

Lars Ramme Nielsen er cand.scient.pol. og projektchef i Industriens Fond. Tidligere har Lars bl.a. været salgs- og marketingchef i Wonderful Copenhagen. Lars er formand for den danske afdeling af Meetings Professional International (MPI).


Anmelder Lars Ramme Nielsen
Stjerner: 4*
Titel: Et land med kant
Forfatter: Eskild Hansen
Forlag: Skriveforlaget, København
Antal sider 93
ISBN 9788792573858
Pris: 99 dkkKøb bogen
" Et land med kant" her