Hvis du lukker dagslyset ind i din bolig, kan du skrue op for humøret og ned for varmen. Du får mindre lys ind med nye småsprossede vinduer.

Der er alt muligt god grund til at lukke dagslyset ind i boligen. Udover, at det kan hjælpe til med at holde varmeregningen nede, kan det gøre dig i bedre humør. Dagslyset påvirker nemlig både vores søvn- og døgnrytme og hormonproduktion og dermed humøret, fortæller seniorforsker Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Vi er inden døre 80 procent af tiden

Han mener, at det er vigtigt at tænke på, at vi befinder os inden døre 70-80 procent af vores tid. 40 timer om ugen befinder vi os på arbejdet, men resten af tiden er vi inde i vores bolig, påpeger han.

- Hvis vi alle gik en lang tur på en time hver dag, ville vi få lys nok, men det har vi måske ikke tid til, siger Kjeld Johnsen.

Mangel på lys giver depression

Dagslyset giver en bedre intensitet end kunstigt lys, og derfor er det godt at få ind i boligen, frem for kun kunstigt lys.

- Lyset påvirker hele vores døgnrytme, hormonproduktion og søvnrytme, og derfor er det vigtigt, at vi har lys, siger Kjeld Johnsen.

Læger regner med, at fem procent af befolkningen i de nordlige breddegrader lider af vinterdepression, fordi de får for lidt lys.

Dagslys et fund i boligen

Civilingeniør og medarbejder hos Lysteknisk Selskab, Vibeke Clausen, mener også, at vi bør tænke dagslyset mere ind i vores bolig.

- Dagslys er et fund i boligen. Udover at vi alle er glade for dagslys, er det uhyre vigtigt, hvis vi ønsker at reducere vores energiforbrug i disse energisparetider, understreger Vibeke Clausen.

Udover at erstatte det kunstige lys, som bruger energi, kan dagslyset gavne varmeregningen, fordi solen hjælper til med at varme boligen op.

Fantastisk farvegengivelse

Dagslyset har andre gode kvaliteter end, at det er gratis, mener Vibeke Clausen.

- Dagslyset kommer skråt ind ad vinduet og rammer de lodrette flader i rummet. Det gør, at vi oplever et rum som lyst og venligt. Hvis lyset derimod kommer ovenfra, som det er meget brugt med spots, så virker det mere dystert, end det vil gøre med dagslys, siger Vibeke Clausen.

Derudover gengiver dagslys også farver bedre, end kunstigt lys gør.

- Dagslys har en fænomenal evne til at gengive farver. Kunstigt lys gengiver selvfølgelig også farver, men på en anden måde. Det kender vi fra, hvis vi står i en butik og skal tjekke, om en farve er den rette, så går vi ud i dagslyset, forklarer hun.

Store forandringer med små fif

Rådgivningsfirmaet sbs yder rådgivning til både offentlige og private kunder i byggeri og renovering. Udviklingskonsulent og arkitekt MAA Liv Lyskjær mener, at du sagtens selv kan gøre noget for at udnytte dagslyset bedre, selv om du ikke går i gang med den helt store renovering.

Et godt og enkelt fif fra hende er, at blanke overflader og lyse flader forstærker lyset.

- Det virker som banale råd, men de kan ikke siges for ofte, siger Liv Lyskjær.

Mindre lys med nye småsprossede vinduer

En af de ting, som har betydning for hvor meget dagslys, der kommer ind i boligen, er vinduets udformning.

- Alle elsker småsprossede vinduer, men jo mere vinduet er delt op, jo mindre dagslys kommer der ind. Så simpelt er det, siger Liv Lyskjær.

På grund af strengere energikrav er sprosserne i nye vinduer ofte også meget bredere, end i gamle småsprossede vinduer. Så skifter du de gamle vinduer ud med nye, uden at tage hensyn til vinduets udformning, kan du måske spare på varmen, men det kan tage lidt af lyset.

Krav om dagslys i boliger

Fordi dagslyset er vigtigt for både vores sundhed og energiforbruget i boligen, burde der være klarere krav om dagslys i alle boliger, mener seniorforsker Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforskningsinstitut. Kravene kunne gå på to forhold, mener han.

- For det første burde der være tydeligere regler for ikke blot vinduernes størrelse, men også for hvor store ruderne skal være. Derudover burde alle boliger have ret til sollys. Det er der jo boliger, der nærmest ikke får i dag, siger han.

Fordele ved dagslys
Dagslys har en meget positiv effekt på vores humør og vores evne til at opleve tid, rum, former og farver.
 • Dagslys har stor indflydelse på vores koncentrationsevne.
 • Dagslys kan modvirke og helbrede vinterdepression.
 • Dagslys bidrager til opvarmningen af boligen.
 • Dagslys nedsætter behovet for kunstigt lys og reducerer elregningen.

  Læs også BOLIUS Fakta: Generelt om dagslys

  Læs også BOLIUS Fakta: Mere dagslys i enfamilieshuset, en eksempelsamling

  Læs også BOLIUS Fakta: Dagslys som opvarmning


  Du kan få pjecen "Godt lys i boligen" hos din lokale elinstallatør eller elselskab.
 • Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

  Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

  Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

  Andre læser dette lige nu


  Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

  Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

  USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system

  Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

  Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

  Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked

  Kryptovaluta fra centralbankerne får skub af ECB-direktør: Vil minimere risiko med trindelt model

  Investor ramte vild optur i Chemometec - her er hans strategi nu