"En fantastisk dejlig designløsning, som tilbyder en elegant løsning til et stort og kompliceret problem." Med denne begrundelse løber den danske designprodukt "The Lifestraw" med en af de fem førstepriser i verdens største designkonkurrence Index:Award, som i aften afgøres i København.
"Lifestraw" er et 25 cm. langt lyseblåt sugerør, der gennem tre indbyggede filtre renser vand for bakterier og parasitter og dermed kan levere rent drikkevand verden over.

Sugerør som lifesaver
Sugerøret kan tages med overalt, stikkes i alt lige fra en vandpyt til et forurenet floddelta uden nogen form for sundhedsrisiko og dermed forebygge sygdomme som diarré, dysenteri og kolera. "Lifestraw" har en holdbarhed på et år og kræver ingen anden energi end at suge i den ene ende, og prisen på 3 dollar pr. stk. gør det samtidig til en billig løsning.
"Vi har fundet det afgørende at kunne præsentere et produkt, som forbrugerne i den tredje verden har råd til. Når produktet er fuldt lanceret, vil det i sandhed være en "lifesaver"". Sådan præsenterer manden bag produktet, Torben Vestergaard Frandsen, det enkle sugerør.
Torben Vestergaard Frandsen har udviklet sugerøret i samarbejde med de udenlandske designere Rob Fleuren og Moshe Frommer, men det er hans tekstilfirma, Vestergaard Frandsen, der har produceret produktet. Tekstil er da også en del af essensen i sugerøret, der indeholder to filtre af fint vævet tekstil, som frafiltrerer de værste bakterier på vej op gennem sugerøret.
Vestergaard Frandsen har siden 1980'erne specialiseret sig i tekstilproduktion til den tredje verden, og har stor succes med blandt andet produktionen af myggenet. "The Lifestraw" er en videreudvikling af et sugerør, som tekstilvirksomheden i 1980'erne fremstillede i kampen om at udrydde sygdommen Guinea orm.

Design for livet
For Torben Vestergaard Frandsen handler det først og fremmest om enkelhed i produktet. "Når vi produktudvikler, forestiller vi os, at vi sidder i en afrikansk landsby uden nogen midler. Derfor skal det være så enkelt som muligt. Det skal være nede på jorden men samtidig være højteknologisk", siger han, og betegner kåringen som "My finest hour". Han håber med Index:Award håber at opnå den internationale anerkendelse, der skal til for at udbrede produktet i hele verden.
"The Lifestraw" vinder i kategorien "Krop" i designkonkurrencen, der fokuserer på design til fem væsentlige livsområder, herunder "Krop", "Hjem", "Arbejde", "Leg" og "Fællesskaber". De nominerede designs er blevet bedømt ud fra deres evne til at forbedre livet for mennesker inden for de sidste fem år eller i fremtiden. 118 topnominerede designs fra hele verden har dystet i konkurrencen, hvoraf 20 danske projekter har været med i kampen om Index: Award og de fem gange 100.000 euro, der uddeles i aften. Prisuddelingen er led i designfestivalen Index:2005 og markerer startskuddet til en begivenhedsrig uge med en lang række designbegivenheder over hele byen..

En foldbar væg og et musikalsk æble
I kategorien "Hjem" hjemtager de canadiske designere Todd MacAllen og Stephanie Forsythe førsteprisen for deres "Softwall" - en justerbar skillevæg, fremstillet af let papir. Væggen består af 400 lag papir og kan foldes og arrangeres på uendelig mange måder. Produktet, der i udfoldet tilstand minder om en harmonika, kan pakkes sammen til at fylde næsten ingenting og dermed flyttes rundt alt efter behov. Designet kan løse behovet for fleksible indretningssystemer, og juryens begrundelse går blandt andet på, at løsningen kan være til gavn for hjemløse, der skal skabe sig en bopæl på gaden.
Apples verdenskendte iPod har tilsyneladende også gjort sit uforglemmelige indtryk på designeliten. Den lille elegante musikafspiller scorer førstepræmien i kategorien "Leg", hvor den med sin cool attitude, med juryens ord, "skaber en helt ny forretningsmodel, der løser årtiers lange kamp mellem musikindustrien og det fælles fildelingssystem." Det er kombinationen af iPod og iTunes, der er det unikke ved produktet, som har opnået en enorm udbredelse verden over.

Design som proces
Vinderne i kategorierne "Fællesskaber" og "Arbejde" udmærker sig ved ikke at være konkrete, håndgribelige designs. Det amerikanske projekt "Siyathemba – The Field of Hope", vinder i kategorien "Fællesskaber" for sit design af konkurrencen Siyathemba, der går ud på at højne bevidstheden omkring sociale problemer hos arkitekter og designere verden over. Den udfordrede de deltagende til at inddrage fodboldspillet i forsøget på at udbrede information om HIV/AIDS, og det vindende design var en fodboldbane for unge piger, der kombinerer fodboldspillet med forebyggelse af den dødbringende sygdom. Banen kan udover selve spillet benyttes som en sundhedsklinik og andre forebyggende foranstaltninger.
Det web-baserede informationssystem, "Observatorio", indtager førstepladsen i kategorien "Arbejde". Det er et netværk, som gør det muligt for latinamerikanske håndværkere at komme i kontakt med brugere og markeder og derved udbygge deres netværk. Formålet er at sikre, at den uddøende håndværksindustri ikke svinder hen. Juryen peger på, at projektet i høj grad er med til at forbedre livet, og at den underliggende strategi og proces er et fremragende eksempel på nutidigt design.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Ejendomsbosser raser mod politisk indgreb på boligmarkedet: Kan koste tocifret milliardbeløb

  Disse syv aktier slog markedet omkuld under sidste recession

  "Herfra ser vi et midt-encifret afkast på danske aktier, og prisfastsættelsen begynder at se lidt anstrengt ud"

  Aktien er eksploderet, men flyboss kalder et brexit uden aftale katastrofal

  Kina og USA's centralbank pumper liv i risikovillige investorer

  Er en 12-cylindret Jaguar en drømmebil eller et økonomisk mareridt?

  På kamelryg gennem Jordans store sandkasse

  Topchef i Norwegian lægger op til salg: Forudsætningen er en køber, der er god for alle mine medarbejdere og rejsende

  Guldalderens saloner er blevet genoplivet