Titusindvis ventes at deltage i mindeceremoni for Mugabe
Robert Mugabe døde i Singapore i sidste uge. Han bliver først begravet i oktober, når et maosoleum vil stå klar. (Arkivfoto).
Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters
Generelt Af
Titusindvis ventes lørdag at mindes Zimbabwes tidligere præsident Robert Mugabe på et stadion i hovedstaden Harare.

11 afrikanske ledere ventes at deltage i ceremonien på National Sports Stadium, som har plads til op mod 60.000 mennesker ifølge præsidentens talsmand George Charamba.

Blandt de deltagende statsledere ventes at være den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, Kenyas Uhuru Kenyatta og Mozambiques Filipe Nyusi.

Anna Thyrri, der er freelancejournalist og befinder sig ved stadionet i Harare, fortæller kort før klokken ni lørdag morgen, at folk så småt begynder at komme til stedet.

- Der holder busser, og der bliver solgt merchandise og skilte med Mugabe, siger hun.

Selve begravelsen vil dog først foregå i oktober, når et mausoleum i Harare står færdigt. Det oplyste Zimbabwes nuværende præsident, Emmerson Mnangagwa, sent fredag.

Der har dog været en del diskussion om, hvordan Mugabe skal begraves, fortæller Anna Thyrri.

- Familien har på den ene side ønsket, at han skulle begraves på et familiested i Mugabes hjemby, fordi han døde, mens han stadig var sur på den nuværende regering, fordi den væltede ham ved et militært kup i 2017.

- På den anden side har regeringen erklæret Mugabe national helt i fredags. Fordi han er national helt, er det skik i landet, at man begraves ved et nationalt landemærke i hovedstaden, siger hun.

Derfor er begravelsen af Mugabe i mausoleet et kompromis, fortæller hun.

- Familien har sagt ok for, at han kan blive begravet på det nationale landemærke, men den kræver til gengæld, at der skal bygges et stort mausoleum.

Mugabe døde i sidste uge i Singapore i en alder af 95 år. Sine sidste år tilbragte han som pensionist.

Han kom til magten efter en væbnet revolution mod den hvide minoritet i det daværende Rhodesia. Mugabe regerede i Zimbabwe fra 1980 indtil 2017, hvor han blev tvunget til at træde af efter et militærkup.

Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal. Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten.

Men mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser ham som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

/ritzau/dpa

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRobotaktier er på vej til at blive en megatrend

Annoncørbetalt
indhold af Saxo bank

Forsiden lige nu


Godsejere får kæmpe gevinst på cannabisaktie: "At det blev så mange gange pengene igen, det havde vi ikke regnet med"

Medier: Shah ikke den eneste i udbytteskandale

Brint-direktør starter igen nyt firma: Satser 48 mio kr

Ellemann-Jensen: Løkkes velfærdsløfte gælder ikke længere

Det skal huset koste i din landsdel: "I nogle kommuner er priserne nu så høje, at et afslag på 6 pct. nærmest svarer til en årsløn"

Flexelasing er blevet stuerent

Gode råd til at investere i ure: Bliv rigere med tiden

Medie: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån