50 år efter månelanding: Militært kapløb er startet på ny
Foto: (Arkiv) Ritzau Scanpix
Generelt Af
Kort efter midnat natten til søndag var det præcis 50 år siden, at en amerikansk astronaut som det første menneske satte sin fod på månen.

Dengang var det først og fremmest en teknologisk og symbolsk sejr for USA over for rivalen Sovjetunionen, men 50 år senere har det vist sig, at USA's rumherredømme skulle afgøre krige og i dag bliver udfordret af lande som Rusland og Kina.

Sådan lyder vurderingen fra udenrigsredaktør på netmediet Kongressen Philip Christian Ulrich. Han peger på, at USA under Golfkrigen mod Irak viste, hvad teknologien i rummet kunne bruges til.

"Hele den måde USA fører krig på og hele den måde, man tilbage i 1991 tabte underkæben over USA's ageren i Golfkrigen, var den højteknologiske måde, USA kunne føre krig på.

"Det var altsammen bundet op på GPS-systemer og satellitter, der sikrede kommunikationen mellem de militære enheder. Det hele var baseret på, at satellitter kunne være sikkert oppe i rummet," siger han.

USA-herredømme ikke længere en selvfølge

Det herredømme i rummet, som USA skaffede sig i årene efter månelandingen, er dog i de seneste år ikke længere en selvfølge.

Derfor er sikkerhedspolitik i rummet igen blevet et tema i amerikansk sikkerhedspolitik. USA's præsident, Donald Trump, har blandt andet varslet, at USA vil til Mars og oprette en decideret Space Force.

Ifølge nyhedsbureauet AFP følger han dermed i fodsporene på både George W.H. Bush og George W. Bush, der begge i deres tid som præsidenter talte om at få astronauter til Mars.

"Det er overhovedet ikke spøjst at tale om en "space force" (rumstyrke, red.). For hvis nogen begynder - som kineserne og russerne har kapacitet til at gøre - at pille amerikanske satellitter ned, så er amerikanerne pludselig "normale" igen," siger Philip Christian Ulrich.

Navigerer igen efter stjernerne

Redaktøren peger på, at amerikanske officerer i dag uddannes til at navigere uden GPS. Eksempelvis har mediet NPR beskrevet, hvordan flådens officer-kadetter undervises i at navigere efter stjernerne.

"Under den kolde krig var der en forståelse af, at der ikke skulle våben i rummet," siger Philip Christian Ulrich.

"I dag er det jo interessant og ret dystert, at den forståelse er forsvundet. Sikkerhedspolitik er i den grad rykket ud i rummet."

"I yderste konsekvens kan amerikanerne overveje våbensystemer på satellitterne, så de kan forsvare sig," siger han.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.



Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Trusler om straftold sender amerikanske aktier i stort dyk – advarselslampe blinker igen

Helle Ib: Statsministerens fine streg i indlandsisen

Powell åbner for ny rentenedsættelse til september – har intet svar på handelskrigen mellem USA og Kina

Trump lover at svare igen på straftold - vil have amerikanske firmaer hjem fra Kina

Trump langer ud efter Fed-chef: "Hvem er den største fjende – Powell eller Xi?"

Kina indfører straftold på 500 mia kr på amerikanske varer

Trump og Mette Frederiksen har talt sammen

Tysk krise: Industrijob og milliardeksport i fare

Fast rente eller flekslån? Sådan vælger boligøkonomerne