Tusk indkalder til ekstraordinært EU-topmøde om topjob
Donald Tusk har indkaldt til ekstraordinært EU-topmøde den 28. maj for at diskutere kandidater til EU's topposter.
Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Generelt Af
EU-lederne forventer at skulle bruge mindst to topmøder på at foretage de mange udskiftninger på topposterne i unionen.

Derfor har Donald Tusk, formanden for Det Europæiske Råd, der stopper i sit job til december, indkaldt til et ekstraordinært EU-topmøde den 28. maj.

"Det er min intention at udføre valget af nye ledere i EU-institutionerne på en hurtig, glat og effektiv måde. Min intention er, at Det Europæiske Råd kan nominere det nye EU-lederskab i juni," sagde Tusk på pressemødet efter det uformelle topmøde i rumænske Sibiu.

I løbet af de kommende måneder skal EU beslutte, hvem der skal være ny formand for Rådet, Kommissionen og Europa-Parlamentet. Desuden skal der også findes en ny chef for Den Europæiske Centralbank (ECB) og en ny udenrigschef.

Da den nuværende Kommissionsformand Jean-Claude Juncker blev udpeget i 2014, var det som følge af den spidskandidatsproces, som Europa-Parlamentet har lanceret. Den fungerer sådan, at hver politisk gruppe i Europa-Parlamentet udpeger en spidskandidat, og kandidaten fra det parti, der bliver størst efter Europa-Parlamentsvalget, er dermed umiddelbart tiltænkt posten som Kommissionsformand.

Tanken er, at vælgerne dermed har mere direkte indflydelse på, hvem der skal lede Kommissionen. Det ventes, at den konservative gruppe EPP bliver størst efter valget 26. maj, og dermed vil deres spidskandidat, tyske Manfred Weber, formentlig være Parlamentets kandidat.

Uenighed blandt lederne

Men stats- og regeringscheferne er imod processen. Det eliminerer muligheden for, at det kan blive en af dem selv, og bl.a. fremhæver den franske præsident Emmanuel Macron gang på gang, at så længe man ikke har vedtaget transnationale valglister, så danskere og franskmænd eksempelvis vil kunne stemme på Manfred Weber, giver processen ingen mening. Forud for topmødet torsdag satte også Luxembourgs premierminister Xavier Bettel spørgsmålstegn ved, hvor demokratisk processen nu egentlig er.

"Spørg mine vælgere, de har ingen idé om, hvem der er spidskandidater," sagde Bettel.

Det er dog langt fra alle stats- og regeringschefer, der afviser processen. Den østrigske kansler Sebastian Kurz advarer sine kolleger mod at "lader vælgerne stemme, og så beslutte sig for noget andet i en lille lukket cirkel."

Det ekstraordinære topmøde ligger to dage efter at Europa-Parlamentsvalget er overstået.


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Effektive metalarbejdere holder beskæftigelsen nede

Bagmandspolitiet ransager Nordeas danske hovedsæde i hvidvasksag

Aktieluk i Europa: Branchegigants nedjustering spredte ringe i vandet

Højt spil: Ordrebogen er rekordtyk og aktiekursen kan fordobles

Markedet lukker: Novozymes faldt efter præsentation af ny strategi

Paw Patrol-forhandler vokser trods konkurs i Top-Toy

Fuld fart på konverteringerne inden frist og sommerferie

Aktieåbning i USA: Biotekselskab hamrer i vejret efter købstilbud

ECB holder topmøde i Sintra: Hold øje med Draghi-tale tirsdag kl. 10