Svindelsigtede Britta Nielsen hævede 17 mio i kontanter over 13 år
Britta Nielsen under retssagen i Johannesburg
Foto: Siphiwe Sibeko / Ritzau Scanpix
Generelt Af
Den svindelsigtede Britta Nielsen har i perioden 2005-2017 hævet over 17 mio. kr. i kontanter fra sin Danske Bank-konto. Det svarer til 109.000 kr. hver måned.

Det skriver TV2, der har fået adgang til retsdokumenter i sagen, hvor Britta Nielsen er sigtet for at have svindlet sig til mindst 111 mio. kr. fra Socialstyrelsen.

"... [det] er højest uregelmæssigt og er en indikation på kriminelle aktiviteter og hvidvask i Danmark," fremgår det af retsdokumenterne, ifølge TV2

Den betragtning erJakob Dedenroth Bernhoft, advokat og direktør i den uafhænige rådgivningsvirksomhed Revisorjura.dk enig i. 

"Jamen, der skal man reagere ret hurtigt. Når man hæver store beløb, er det en indikator på hvidvask," siger han til TV2.

For med hvidvaskloven skal banker underrette SØIK (Bagmandspolitiet, red.), når der opstår mistanke om kriminalitet eller terrorfinansiering, hvilket b.la. kan komme på baggrund af atypiske kontobevægelser.

Til TV2 vil Danske Bank ikke oplyse, om konkrete underretninger, men mediet skriver, at Danske Bank ifølge dem selv i dag indberetter langt flere mistænkelige forhold til myndighederne.

Nordea også i vælten

Det er dog ikke kun Danske Bank, der er kommet i vælten. For udover de mange kontanthævninger, har Britta Nielsen også af 36 omgange overført beløb til en sydafrikansk konto.

Via konti i Nordea har hun overført i alt 984.025,33 euro til sin konto hos sydafrikanske First National Bank. Et beløb som svarer til omkring 7,3 mio. kr., og det burde havde fået alarmklokkerne til at ringe hos Nordea, siger Jakob Dedenroth Bernhoft til TV2:

"De skal med det samme spørge Britta Nielsen: 'Hvad er er baggrunden for, at du skal overføre så mange penge'. Der skal hun komme med en overbevisende og rigtig god forklaring, så banken siger, at det kan de godt forstå. Men gør hun ikke det, skal de gå til bagmandspolitiet."

Ifølge TV 2 må Nordea ikke oplyse om konkrete indberetninger og ønsker desuden ikke at forholde sig til, om banken har levet op til sin underretningspligt. 

Britta Nielsen har været varetægtsfængslet siden 5. november 2018, hvor hun blev anholdt. Det er dog endnu uklart, hvordan hun forholder sig til sigtelsen mod hende.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Ekspert om udbyttesag: "Sanjay Shah har bygget en kæmpe kulisse"

Medie: Børsmyndigheder undersøger Boeing efter flystyrt

George Soros køber aktiepost i skandaleramt schweizisk kapitalforvalter

Aktiestatus i USA: Opblødning løfter aktier - it-selskaber i top

DI træder ind i bestyrelsen for Copenhagen Fintech - "Vi vil også være en del af det"

Præsident for den tyske Bundestag: "Euroskeptiske kræfter bliver stærkere"

Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Aktieluk i Europa: Supermarkedskæde fejrede større sikkerhed med kurshop

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør