Generelt Af
Rusland valgte i 2018 at sælge ud af sin beholdning af amerikanske dollar, så den i andet kvartal af året blev halveret til 100 mia. dollar. I stedet valgte landets centralbank at sætte pengene i fortrinsvist i den kinesiske valuta og i den japanske, da henholdsvis 44 og 21 mia. dollar blev placeret der.

Det skriver Financial Times på baggrund af data fra den russiske centralbank, som traditionelt offentliggør sin valutareserve med seks måneders forsinkelse.

Udviklingen i Ruslands valutareserve ses som en modsvar på de sanktioner, som USA og EU har indført mod landet, da det kan ramme aktiver i dollar.

- Den drivende kraft bag denne beslutning er følelsen af, at det generelt er risikabelt at holde aktiver i dollar. Dette er åbenlyst en del af en antisanktionsplan, siger Alexander Gabuev, ekspert i russisk-kinesiske forhold ved Carnegie Moscow Center, til Financial Times.

Nu fylder euro 32 pct. af den russiske valutareserve, mens blot 22 pct. er i dollar. Samtidig er kun halvdelen af aktiverne i dollar rent faktisk udstedt i USA, mens resten kommer fra andre lande, hvilket også tyder på, at man søger at sprede risikoen i forhold til sanktionerne. Beholdningen af investeringer i den kinesiske yuan steg samtidig fra 5 til 15 pct. fra første til andet kvartal.

USA indførte i april skrappe sanktioner mod Rusland, hvilket medførte, at landets valuta, rublen, faldt med 20 pct. over for dollaren, og det betød, at landet straks solgte ud af især amerikanske statsobligationer med længere løbetid.

Valutaudviklingen har dog ikke været helt med Rusland efter den reducerede eksponering mod dollaren og den øgede kinesiske beholdning, da yuannen i perioden siden er blevet svækket over for dollaren.

- Det er en simpel byttehandel. Vi taber næsten sikkert en smule på faldet i yuannen, eller også mister vi mindre sikkert en hel del på sanktioner fra helvede, lyder det fra Gabuev.

Rusland valutareserve var samlet på 485 mia. dollar ved udgangen af andet kvartal.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktier: Tung start afløst af let stigning

Estland dropper regel mod hvidvaskning af penge

Medie: Mærsk tæt på salg af Hamburg Süds bulk- og tankforretning

Det holder chefstrategen øje med fredag

Nets dropper dankort-tal - giver ikke længere det bedste billede af danskernes forbrug

A-kasse-bestyrelse får skarp kritik i sag om fyret direktør

Aktier: Godt julesalg sendte britisk aktie op i rødt Europa

Salling Group åbner for at overtage og drive Fætter BR-butikker videre

Medie: Nasdaq lurer på køb af Olso Børs