Generelt Af
Rusland valgte i 2018 at sælge ud af sin beholdning af amerikanske dollar, så den i andet kvartal af året blev halveret til 100 mia. dollar. I stedet valgte landets centralbank at sætte pengene i fortrinsvist i den kinesiske valuta og i den japanske, da henholdsvis 44 og 21 mia. dollar blev placeret der.

Det skriver Financial Times på baggrund af data fra den russiske centralbank, som traditionelt offentliggør sin valutareserve med seks måneders forsinkelse.

Udviklingen i Ruslands valutareserve ses som en modsvar på de sanktioner, som USA og EU har indført mod landet, da det kan ramme aktiver i dollar.

- Den drivende kraft bag denne beslutning er følelsen af, at det generelt er risikabelt at holde aktiver i dollar. Dette er åbenlyst en del af en antisanktionsplan, siger Alexander Gabuev, ekspert i russisk-kinesiske forhold ved Carnegie Moscow Center, til Financial Times.

Nu fylder euro 32 pct. af den russiske valutareserve, mens blot 22 pct. er i dollar. Samtidig er kun halvdelen af aktiverne i dollar rent faktisk udstedt i USA, mens resten kommer fra andre lande, hvilket også tyder på, at man søger at sprede risikoen i forhold til sanktionerne. Beholdningen af investeringer i den kinesiske yuan steg samtidig fra 5 til 15 pct. fra første til andet kvartal.

USA indførte i april skrappe sanktioner mod Rusland, hvilket medførte, at landets valuta, rublen, faldt med 20 pct. over for dollaren, og det betød, at landet straks solgte ud af især amerikanske statsobligationer med længere løbetid.

Valutaudviklingen har dog ikke været helt med Rusland efter den reducerede eksponering mod dollaren og den øgede kinesiske beholdning, da yuannen i perioden siden er blevet svækket over for dollaren.

- Det er en simpel byttehandel. Vi taber næsten sikkert en smule på faldet i yuannen, eller også mister vi mindre sikkert en hel del på sanktioner fra helvede, lyder det fra Gabuev.

Rusland valutareserve var samlet på 485 mia. dollar ved udgangen af andet kvartal.

/ritzau/FINANS

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerVæk med papirkvitteringer: Sådan bliver du digital

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard

Forsiden lige nu


International nethandel presser Legos kamp mod kopierne

Socialdemokratiet vil bruge mindst 6 mia mere på velfærd end Venstre

Morgenbriefing: Byggeriet på vej ned i gear, kæmpeunderskud i bagerkæde

Det kan vi lære: Den store test af raketten Abacus

S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser: Se her, hvem der skal betale

Tesfaye om nyt regneprincip for skattelettelser: "Vi gør det ikke for at genere Anders Samuelsen"

Dansk Folkepartis vælgerflugt tager til: Får laveste opbakning i syv år i ny måling

Analyse: USAs kolde techkrig mod Kina nærmer sig kogepunktet