Kinas præsident om frihandel: At sætte barrierer op er kortsigtet og dømt til at fejle
Kinas præsident, Xi Jinping.
Foto: Fazry Ismail/Reuters/Ritzau Scanpix
Generelt Af
Det årlige møde mellem de 21 stillehavslande i Apec blev søndag afsluttet uden en fælles sluterklæring. Det er første gang, dette er sket siden organisationens begyndelse i 1989.

Det dårlige forhold mellem USA og Kina kastede lange skygger over mødet. Iagttagere forudser nu, at der vil blive stillet spørgsmål til, om de årlige topmøder i organisationen kan betale sig.

Hverken USA's præsident, Donald Trump, eller Ruslands præsident, Vladimir Putin, var til stede ved weekendens Apec-topmøde i Papua Ny Guinea. De havde dermed overladt scenen til Kinas præsident, Xi Jinping.

Apec's primære målsætning er at fremme frihandel og økonomisk vækst i stillehavsregionen, men organisationen er også begyndt at involvere sig mere og mere i sikkerhedspolitik.

Allerede forud for mødet blev det af mange kommentatorer gjort klart, at der ikke ville ske meget.

- Forventningerne er lave, og de vil formentlig ikke engang blive indfriet, sagde den politiske analytiker William Reinsch ved Centeret for Strategiske og Internationale Studier inden de mange regeringsledere og statschefer samledes.

Topmødet havde været under forberedelse i næsten fem år og kostede mange, mange millioner af dollar. Mindst et krigsskib var blevet mobiliseret sammen med adskillige krydstogtskibe.

Alle anstrengelser førte ikke til meget andet end et par "familiefotos" af de forsamlede politikere.

Ved mødets begyndelse fordømte præsident Xi Jinping USA's handelspolitik.

- Vi skal sige nej til protektionisme og enegang, sagde Xi og tilføjede.

- Forsøg på at bygge barrierer og stoppe tætte økonomiske bånd arbejder imod de økonomiske love og historiens tendenser. Det er en kortsigtet tilgang, som er dømt til at fejle.

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018.

Handelsstriden mellem de to Apec-medlemmer har fået eksperter til at advare om katastrofale følger for den globale økonomi.

USA's vicepræsident, Mike Pence, svarede igen på Xi Jinpings tale ved at rette konfrontatoriske bemærkninger mod Kina ved åbningen af topmødet.

Pence kritiserer i sin tale blandt andet Kinas "uigennemskuelige" diplomati og truer med at yderligere told kan blive indført på kinesiske varer.

/ritzau/AFP


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Theresa May besejrer brexitfløjen og vinder lederopgør

Aktier USA: Plusser efter positive toner fra Trump

Mærsk klar med mia-beløb til grønt sats - rivaler melder hus forbi

Stifteren af To Øl har fået succes ved at lade de ansatte bestemme: "Det handler om at vide, hvornår jeg skal holde mig væk"

De store installatører bliver tromlet når byggerier kører af sporet - og det koster

Analyse: Hvem kan vende et stort kurstab til noget positivt? Claus E. Petersen kan

Køber MBA-studerende ved DTU katten i sækken for 475.000 kr?

Medier: Før afgørende afstemning - Theresa May lover at gå af før næste valg

Niels Lunde: Truslen fra Amazon er større end den ser ud til