Nordkorea lufter genoptagelse af atomprogram
Foto: Ritzau Scanpix
Generelt Af
Nordkorea mener, at USA har svigtet, når det kommer til at hæve sanktioner mod landet. Derfor lufter Nordkorea nu, at landet er parat til officielt at genstarte udviklingen af langdistancemissiler og atomvåben.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

- USA tror, at dets ofte gentagede parole om "sanktioner og pres" vil lede til nedrustning. Vi kan ikke lade være med at grine af så tåbelig en idé.

- En forbedring af forholdet mellem landende og sanktioner kan ikke sameksistere, skriver Nordkoreas udenrigsministerium ifølge AP i en udtalelse fredag aften.

I efteråret 2017 truede USA's præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un løbende hinanden med atomkrig og død og ødelæggelse via officielle udtalelser og på sociale medier.

Efterfølgende sagde Donald Trump dog ja til at mødes med Kim Jong-un på et topmøde - noget Nordkoreas leder længe havde ønsket for at fremstille sig selv som en vigtig aktøre geopolitisk.

Trump roste desuden Kim Jong-un gentagne gange.

Det blev startskuddet til politiske forhandlinger, hvor øget samarbejde og nordkoreansk nedrustning var resultatet. Blandt andet inviterede Nordkorea journalister til at se nedrivningen af et testområde for atomvåben.

Men fredag taler Nordkorea altså om, at programmet kan blive startet igen, da man ikke er tilfreds med udviklingen i lempelser af sanktioner.

- Hvis USA fortsætter med at opføre sig arrogant uden at vise nogen forandring i sin position, så kan Nordkorea tilføje endnu et mål til målet om økonomisk udvikling. Ordet pyongjin kan komme tilbage, skriver Nordkoreas udenrigsministerium.

Pyongjin var navnet på Nordkoreas strategi om økonomisk og atomar udvikling.

I de seneste årtier har Nordkorea arbejdet på at blive en atommagt. Over de seneste år har Nordkorea gennemført succesfulde test af både langdistancemissiler og atombomber.

Udviklingen har gjort indsatsen mere presserende for at mindske spændingerne mellem Nordkorea og resten af verden, da ingen grundlæggende har en interesse i atomkrig.

/ritzau/

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mette F ærgerlig og overrasket efter Trump-aflysning: "Men jeg vil ikke betragte det som en krise"

Analytiker har regnet på den potentielle effekt af negative indlånsrenter for private: Kan rykke mange pct på bankers bundlinje

Trump er nummer to i opgøret om Grønland

Først finansdirektøren, så topchefen: Pandora-bosser køber aktier for millioner

Medie: Magtspil om Mærsk-rival sender aktiekursen på himmelflugt

Frygt for økonomisk krise giver boligejere skæve renter

Lars Seier forsvarer Trumps aflysning: "Vores politikere opfører sig som en flok provinsielle klaphatte"

Statsministeren indkalder pressen efter Trumps aflysning

Fingerprint-aktien kravler tilbage efter vild nedtur: "Det har været det mest vanvittige, jeg har oplevet"